15 lucruri interzise in CV
De cate ori ai aplicat la un job fara sa primesti vreun raspuns? Iti spui ca poate nu au vazut aplicatia ta sau ca nu te potriveai jobului si treci mai departe. Insa cel mai probabil CV-ul tau nu a impresionat, potrivit businessinsider. Managerii care se ocupa cu angajari primesc zeci, poate sute de CV-uri, pentru fiecare post disponibil. Nu au nici timpul, nici resursele de a-l analiza pe fiecare cu atentie, asa ca petrec aproximativ sase secunde pe decizia “potrivit/ nepotrivit”. Poate esti perfect pentru job, dar daca CV-ul tau are fie si o greseala, e prost formatat sau ai folosit font-ul nepotrivit, ai putea ajunge usor in gramada de “nepotriviti”. Iata cateva trucuri prin care va asigurati ca CV-ul vostru o sa fie remarcat.
• 26 Iunie 2014 • Cariere















2. Elimina experienta de munca irelevanta
3. Sari peste lucrurile personale
4. Nu-ti afisa hobby-urile
5. Nu iti spune varsta
6. Nu include referinte
7. Nu folosi pronume
8. Nu introduce o adresa de e-mail neprofesionala
9. Nu-ti identifica numarul de telefon
10. Nu include contactele de la jobul tau actual
11. Nu include informatii despre salariu
12. Evita fonturile demodate
13. Nu folosi clisee
14. Nu include notele din scoala
15. Nu include fotografii
1. Scapa de obiectiv
Da, poate ai fost cel mai bun la facut milkshake atunci cand ai lucrat la restaurant in liceu. Daca nu urmaresti sa iti recapeti titlul, e timpul sa scapi de umplutura.
Nu-ti include starea civila, apartenenta religioasa sau CNP-ul. Poate ca acesta a fost standardul in trecut, dar acum este ilegal ca angajatorul tau sa te intrebe asta, asa ca nu e nevoie sa incluzi aceste informatii.
Daca nu e relevant pentru jobul la care aplici, este o pierdere de spatiu si o pierdere din timpul companiei.
Daca nu vrei sa fii discriminat din cauza varstei, e timpul sa elimini anul absolvirii sau alte cifre care te-ar putea da de gol.
Daca angajatorul vrea referinte, iti va cere. Este bine ca cei care vor da referinte sa fie la curent si sa stie ca s-ar putea sa fie sunati. Daca mentionezi ca referintele sunt disponibile la cerere, doar ocupi un rand degeaba.
Un CV nu ar trebui sa contina pronumele “eu”, “a mea” etc. Nu-ti scrie CV-ul la persoana I sau a III-a. Se intelege ca toate informatiile din CV sunt despre tine.
Este gratuit si dureaza doar un minut sa iti faci o adresa de e-mail decenta, cu numele tau real, complet.
Expresia “numar de telefon” in fata numarului de telefon este absolut inutila. Aceeasi regula se aplica si la e-mail.
Este pe cat de stupid, pe atat de periculos. Nu vrei ca noii angajatori sa sune la actualul tau loc de munca. Nu vrei sa risti sa iti pierzi slujba actuala pana nu esti sigur ca ai una noua.
O informatie de acest tip nu este necesara si poate transmite un mesaj gresit. De asemenea, CV-ul nu este locul unde sa spui ce salariu iti doresti. Aceste lucruri se discuta la interviu.
Nu folosi Times New Roman sau fonturi demodate cu serif. Foloseste ceva usor de citit, intr-o dimensiune potrivita, nici prea mic, nici prea mare.
Nu folosi expresii rigide, extra folosite de toata lumea. Exprima-te natural, fara sa folosesti clisee lingvistice.
Notele nu mai sunt atat de relevante in afara scolii. Daca ai terminat facultatea de cativa ani sau ai avut note mici, chiar nu ai niciun motiv sa le incluzi.
Poate ca intr-un viitor apropiat, va fi o norma ca fotografia sa fie inclusa, dar deocamdata nu e cazul sa o adaugi. Distrage atentia inutil.
Daca ai aplicat, e evident ca vrei jobul. Totusi, daca esti intr-o situatie speciala, de exemplu cand schimbi complet industriile, ar fi util sa incluzi obiectivul pe scurt.
Sursa foto: freedigitalphotos.net.
Te-ar putea interesa si: