4 / 7

Ce acte sunt necesare pentru obtinerea indemnizatiei de somaj

Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj persoana in cautarea unui loc de munca trebuie sa fie inregistrata la agentia locala pentru ocuparea fortei de munca ori la punctul de lucru in a carui raza isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca a avut ultimul loc de munca sau a realizat venituri in acea localitate.

In acest sens, trebuie depus un set de documente:
- actul de identitate;
- actele de studii si de calificare;
- carnetul de munca sau alte acte care atesta, potrivit legii, existenta unor raporturi de munca sau de serviciu, in cazul persoanelor provenite din munca;
- adeverinta medicala din care sa reiasa ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale.

Odata cu inregistrarea, persoanei i se va intocmi planul individual de mediere. In cazul in care se identifica un loc de munca, potrivit pregatirii profesionale si nivelului studiilor, se va emite dispozitia de repartizare pentru a participa la selectia organizata, cu respectarea prevederilor legale, de catre angajatorul care a declarat, la agentia judeteana pentru ocuparea fortei de munca, locul de munca vacant.
In cazul in care nu se identifica un loc de munca potrivit pregatirii profesionale si nivelului studiilor, persoana in cauza beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplineste, cumulativ, conditiile mentionate anterior.

Indemnizatia de somaj se acorda numai in baza cererii adresate agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, insotita de adeverinta eliberata de organele financiare teritoriale, din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.

Foto: Christiphe Boisson, Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri