2 / 5

Metode neortodoxe de monitorizare

Insa, pe langa achizitionarea acestor tipuri de soft-uri care nu contravin legilor ce protejeaza intimitatea si viata personala a angajatilor, exista posibilitatea ca seful sa poata monitoriza absolut orice informatie de pe ecranul PC-ului utilizat de angajat. Astfel, exista programe cu ajutorul carora se poate vizualiza desktop-ul unui alt calculator, prin retea locala sau chiar prin Internet.

Aceste aplicatii pot fi folosite fie pentru a acorda asistenta tehnica la distanta, fie pentru a monitoriza indeaproape un anumit angajat. “Angajatorul poate vedea intreg ecranul angajatului, inclusiv fiecare miscare a mouse-ului sau fiecare caracter tastat, fara ca cel din urma sa realizeze acest lucru. In ambele situatii, ecranul calculatorului client apare pe desktop-ul celui care priveste, intr-o fereastra obisnuita de Windows”, spune Andrei S., developer IT.

Unele dintre aceste aplicatii vin preinstalate pe orice sistem de operare Windows, dar, pentru a putea vedea ecranul celuilalt, acesta trebuie sa isi dea acordul prin tastarea OK a unei ferestre aparute in momentul conexiunii.

In alte cazuri, softurile inregistreaza fiecare tasta apasata, trimitand la sfarsitul zilei un raport pe mailul sefului, sau fac capturi de ecran la intervale regulate (practic, fotografii ale ecranului) si le stocheaza pe calculatorul angajatorului.

In ceea ce priveste conversatiile pe chat sau messenger, specialistii in IT spun ca toate datele transferate prin aceste programe trec necriptate prin serverul utilizat de companie. Exista posibilitatea ca administratorul de retea sau angajatorul sa poata stoca toate conversatiile.

Cu toate acestea, developerii IT sustin ca exista atat avantaje, cat si dezavantaje ale monitorizarii totale a retelei.

“Chiar daca suntem intruzivi in ceea ce priveste intimitatea angajatilor, datele colectate sunt atat de numeroase incat este aproape imposibil sa citim ceea ce trece prin retea. Monitorizarea se face, de obicei, pentru a impiedica aparitia in retea a anumitor virusi, luati din cauza accesarii jocurilor sau a anumitor pagini de Internet”, spune Mihai Stoica, developer la o companie furnizoare de servicii IT.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri