4 / 5

Ce avantaje are implementarea unui soft de monitorizare?

In timp ce monitorizarea continutului email-ului si a discutiilor private la locul de munca contravin prevederilor legale, evaluarea prin activarea softurilor comercializate pot aduce avantaje substantiale atat firmei, cat si angajatilor.

“In Romania, piata este in crestere, multi dintre manageri inca nu constientizeaza avantajele unui astfel de program. Managerii, in general, isi dau seama de beneficiile softului dupa perioada de evaluare, dupa ce au studiat gratuit doua saptamani rapoartele si au putut observa deja cateva dintre statistici referitoare la propriii angajati”, spun specialistii de la Amplusnet, o firma producatoare de softuri pentru monitorizare.

Costurile achizitionarii unui astfel de soft sunt compensate financiar de crestera productivitatii muncii manifestata la nivel individual. Licenta pentru un singur calculator variaza in jurul sumei de 30 de euro pe an. Pentru o firma cu un numar mic de angajati costul se incadreaza intre 98 si 2.500 de dolari, insa, in functie de licente, se poate ajunge si la sume de 20.000 de dolari.

Firmele producatoare chestionate de Wall Street - SpySoft, RdN, producatorul Livigent si Amplusnet – insumeaza peste 300 de clienti, care au cumparat licente pentru aproape 15.000 de angajati.

“La ora actuala, aceste sisteme de monitorizare sunt cel mai des folosite de catre companiile din domeniul distributiei, logisticii, telecomunicatiilor, productie etc. In aceste sectoare, astfel de sisteme au adus la o scadere cu pana la 40% a costurilor aferente activitatilor zilnice”, a comentat Toth.

In aceste conditii, Toth sustine ca angajatorii nu au de ce sa ascunda subalternilor informatii privind monitorizarea. In general, angajatii ar trebui instiintati de instalarea si utilizarea unor astfel de programe fie inaintea semnarii contractului individual de munca, fie in regulamentul de ordine interioara sau prin materiale electronice care circula prin reteaua interna a companiei, spun specialistii in resurse umane.

“Ramane la latitudinea angajatorului sa adopte o procedura corecta fata de angajat. Procedurile difera de la un mediu organizational la altul. Unii le spun angajatilor, prin intermeduil regulamentului intern sau contractului de munca, altii aleg sa monitorizeze o perioada fara a comunica, tocmai pentru a primi date nealterate”, spun cei de la Amplusnet.

“Cred ca avantajele sunt mai mari decat dezavantajele in cazul firmelor cu mai multi angajati: pe de o parte, cei care sunt tentati sa fraudeze firma (la modul generic) nu o vor mai face, sau se vor gandi de cateva ori inainte de a o face. Cei care sunt constiinciosi vor rasufla usurati pentru ca se va restabili «dreptatea», adica nu vor mai fi pusi «in aceeasi oala» cu smecherii”, crede head-hunterul George Butunoiu.

In cazul in care un angajator omite sa precizeze informatii cu privire la instalarea unor astfel de soft-uri inca din faza de inceput a relatiei contractuale, va contura aparitia unui sentiment de demotivare pentru angajat.

Frustrarea data de sentimentul de a fi controlat sau monitorizat poate afecta in mod considerabil eficienta angajatului si poate sa produca pe termen mediu si scurt diminuarea sentimentului de apartenenta la acea companiei, scaderea productivitatii si o fluctuatie mare a personalului, afirma specialistii in recrutare.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri