2 / 4

Interim manager vs manager interimar

Interim managementul reprezinta o functie total diferita fata de managementul interimar.

In primul caz, interim managerul aduce cu sine o bogata experienta in munca si depune eforturi pentru a aduce compania la un anumit nivel de dezvoltare. In viziunea head-hunter-ului Butunoiu, acesta este un “nomad” care prefera sa “repare” greselile sau sa creasca organizatia si apoi sa o paraseasca pentru o noua misiune.

In schimb, managerul interimar acopera pentru o perioada limitata in timp o functie vacanta in companie. De exemplu, daca dupa plecarea unui manager, companiile de recrutare cauta timp de cateva luni un nou inlocuitor, atributiile si functia revin temporar in grija ocupantului pozitiei imediat inferioare.

“Aceasta perioada de interimat este complet diferita fata de perioada de lucru a unui interim manager. Un interim nu preia functia nimanui, nu este angajat cu carte de munca in companie si pleaca dupa incheierea proiectului. In schimb, un interimar va avea aceeasi functie, acelasi salariu, preluand sarcinile postului vacant numai pe o perioada, pana se gaseste un inlocuitor”, sustine Daniela Necefor (foto), managing partner al firmei de executive search Total Business Solutions.

In afara confuziei generate de sintagmele asemanatoare de interimar si interim, interim managerul este deseori confundat cu managerul de criza.

Interim managerii si managerii de criza apar ca persoane providentiale, care poate scoate compania din orice impas financiar, indiferent de mediul economic. Actuala criza economica a demonstrat insa ca existenta unor astfel de manageri este serios pusa la indoiala, mai ales intr-o Romanie in care expansiunea economica a ultimilor ani inscauna peste noapte noi sefi. Climatul economic defavorabil a pus la incercare abilitatile de a conduce si de a recalcula liniile de business, iar managerii considerati buni si inainte de recesiune au facut fata.

“Nu avem manageri de criza. Cei care au rezistat au fost persoane capabile, care isi cunosteau foarte bine afacerea si care au luat decizia potrivita la timpul potrivit", spune Butunoiu.

Cu toate acestea, head-hunter-ul primeste din ce in ce mai multe cereri din partea unor fosti manageri care se recomanda ca fiind manageri de criza sau manageri interimari, numai pentru ca au trecut pe la varful companiilor din cateva industrii.

“Nu orice manager poate fi interim, incluzandu-i aici si pe cei foarte capabili. Un interim manager se formeaza dintr-un manager foarte bun care alege aceasta cale de dezvoltare a carierei sale si confirma valoarea ca interim”, adauga Fedorovici.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri