1 / 5

Talent Stream incheie anul cu o cifra de afaceri de trei ori mai mica decat estimarile

Fost general manager al companiei de training United Business Development (UBD), Dan Berteanu a facut pasul spre business-ul de recrutare prin punerea pe picioare a firmei specializata pe recrutarea in domeniile vanzari, finante-banci si IT, Talent Stream, la inceputul acestui an.

Firma, cu actionariat comun cu UBD, a fost infiintata printr-o investitie de 400.000 de euro, pana la sfarsitul anului 2009 Talent Stream propunandu-si o cifra de afaceri egala cu valoarea investitiei.

Insa, zece luni mai tarziu, asteptarile privind cifra de afaceri au scazut dramatic. Din cauza conditiilor aspre de pe piata, dar si a unor decizii de business, Talent Stream va termina anul cu 120.000 de euro, cifra de afaceri.

La inceputul anului, firma avea pe statele de plata zece angajati, cinci proiecte in derulare, dintre care doua vor fi platite prin sistemul success-fee – remuneratia recruiter-ului realizandu-se dupa ce candidatul recrutat devine angajatul companiei care a cerut serviciile de recrutare. Pe parcurs, patru au plecat. “Acum avem 5 oameni in echipa. Cand ne-am lansat erau noua. Doi au plecat din cauza nepotrivirilor si la alti doi (receptioner plus administrator baza de date) a trebuit sa renuntam din cauza costurilor", mentioneaza el.

“Nu am anticipat dimensiunile si amploarea efectelor crizei. Pana la jumatatea anului, toata piata a trecut prin momente foarte dificile. Punctul meu de vedere este ca, din perspectiva recrutarii, anul acesta a fost foarte slab”, afirma Berteanu.

Unul dintre motivele pentru care Talent Stream a adunat doar 23 de contracte de-a lungul a zece luni a fost pretul de lista cu care au operat, mai mare decat media pietei. Apoi, firma a dorit sa isi mentina pozitionarea pe piata, aceea de a recruta numai pozitii de middle, top management si specialisti pentru industriile financiar- bancara, vanzari si IT.

Firma oferea servicii de recrutare numai pentru anumite pozitii, refuzand sa investeasca in alt tip de proiecte. Desi politica de pozitionare poate fi benefica in anumite contexte de piata, business-ul a pierdut astfel contracte doar pentru ca nu si-au diversificat cu rapiditate paleta de posturi pentru recrutare.

In viitorul apropiat, Talent Stream isi va schimba politica de pozitionare, in sensul ca va trece de la o abordare axata pe recrutarea de pozitii la o politica concentrata pe recrutarea din anumite industrii. Cu alte cuvinte, managementul nu va mai fi atat de selectiv cand vine vorba de specificul pozitiei pentru care recruteaza, ci se vor axa pe mai multe tipuri de job-uri din anumite industrii.

“Avem in echipa persoane care au recrutat pentru diferite industrii, pentru ca atunci cand ne-am format am adus oameni din Lugera, Adecco si de la Radu Furnica (n.red.: unul dintre cei mai experimentati headhunteri de pe piata romaneasca). In felul acesta putem raspunde unor cerinte ale clientilor. Avem clienti care ne cer sa acoperim pozitii de purchasing manager, spre exemplu. Iar noi, inainte, refuzam pentru ca nu recrutam aceasta pozitie. Iar pierderile erau de ambele parti”, subliniaza Berteanu.

In urma cu o luna, Berteanu a plecat de la conducerea Talent Stream, pentru care sustine ca a preluat mandatul de general manager doar pentru primul an de viata al business-ului. In locul sau l-a numit pe Claudiu Ciortea, fostul manager de vanzari.

Berteanu, care detine 12% din UBD, a preluat functia de presedinte al holding-ului, care opereaza prin trei divizii: AchieveGlobal (training), Kepner-Tregoe (consultanta) si ROI Institute (cercetare, benchmarking, consultanta).


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri