4 / 6

Serviciile - printre angajatorii anului 2009

Sectorul serviciilor, in special cele de suport IT, servicii medicale si segmentul de externalizare, a reusit sa se mentina la cota de supravietuire si chiar profit in acest an, detronand industrii importante si tintind spre cele mai stabile industrii din criza.

De exemplu, outsourcing-ul a devenit un business profitabil in criza, in special datorita nevoii companiilor de a externaliza servicii, altfel costisitoare din punctul de vedere al mainii de lucru. In plus, in anul 2009, Romania a ajuns sa ocupe locul 19 intr-un clasament al celor mai atractive destinatii pentru outsourcing din lume, in urcare cu 14 pozitii fata de 2007, potrivit companiei de consultanta A.T. Kearney.

“Apeland la externalizarea serviciilor, companiile isi pot reduce costurile cu 10%, pana la 50%. Insa acestea nu trebuie sa se gandeasca numai la faptul ca outsourcing-ul reduce costurile, pentru ca aceste servicii ajuta si la cresterea veniturilor, precum si a serviciilor oferite clientilor", a spus Dejan Grbic, managing director al Linea Directa Communications, companie care activeaza pe piata de marketing direct si call center.

Pe piata locala a proceselor de BPO, tinerii cu putina experienta in munca, care vorbesc cel putin o limba straina si accepta un salariu de inceput nu mai mare de 250-300 de euro, isi pot gasi de munca cu destula usurinta. Companii ca Genpact, Wipro sau Accenture sunt in plina cautare de noi angajati, semnand contracte pentru 20-30 de persoane lunar (Genpact) sau anuntand cateva sute de oferte de slujbe pe an.

“Este un moment favorabil pentru industria de outsourcing pentru ca pe timp de recesiune companiile incearca sa economiseasca, a declarat, pentru Wall-Street, Crina Ilie, HR Operations & Enabling Functions pentru Europa.

Similar, piata serviciilor medicale s-a largit prin deschiderea a peste zece clinici private si a catorva centre de diagnostic si tratament.

In urma deschiderii a trei hyperclinici in 2008 si 2009, Medlife, liderul pietei pe segmentul clinicilor private, are un plan de extindere cu 220 de persoane in 2009.

Similar, furnizorul de servicii medicale private Centrul Medical Unirea (CMU) investeste in prezent 8,5 milioane de euro, propunandu-si finalizarea a doua policlinici la Bucuresti, respectiv Cluj, preluarea a doua-trei clinici din provincie, precum si demararea constructiei unei noi unitati in Capitala.

Dupa implementarea acestor proiecte, nevoile de deschidere a noi posturi in companie au crescut numarul de angajati de la 300 la 500-600 in numai un an. Pentru cele doua policlinici care urmeaza sa fie deschise in acest an, compania are in plan recrutarea a inca 20-30 de persoane, preponderent din segmentul medical.

“Piata serviciilor medicale va fi intotdeauna pe val, din cauza nevoii de o alternativa la serviciile oferite de stat. Chiar daca trecem printr-o perioada de criza, clinicile se extind si vor angaja in continuare”, spune Bogdan Toth, general manager al companiei de Recrutare HR4U.

In ceea ce priveste sectorul IT, specialistii in resurse umane apreciaza ca echilibrat raportul dintre numarul disponibilizarilor si cel al angajarilor. "Desi este evident declinul sectorului financiar-bancar, unii din principalii clienti ai industriei IT, companiile nu au disponibilizat masiv. Sigur, au fost unele firme care au disparut de pe piata, insa am si asistat la recrutari de specialisti si ingineri care au ocupat unele pozitii vacante in IT [...]. Cred ca in acest moment piata fortei de munca in IT este oarecum echilibrata", noteaza Vilceanu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri