2 / 8

Cat de mult se castiga in executive search

Head-hunterii sunt printre cei mai bine platiti angajati din economie, castigurile lor rivalizand cu cele ale executivilor pe care ii plaseaza. In functie de pozitia celui pe care il angajeaza, “vanatorii de executivi” pot ajunge sa castige si 35.000-40.000 de euro de pe urma unui top manager.

Castigurile head-hunterilor depind si de impactul in business al pozitiei pentru care se recruteaza, precum si de disponibilitatea candidatului de a-si schimba jobul.

Cel mai intalnit mod de tarifare in executive-search este perceperea unui procent din salariul brut anual al managerului plasat. Astfel, head-hunterul poate sa incaseze si 25-30% din salariul brut anual al candidatului.

Alte metode de tarifare intalnite in executive search sunt o suma fixa pentru fiecare proiect de recrutare sau un procent din totalul veniturilor anuale ale unui candidat (incluzand bonusuri, prime etc.).

De putin timp, pe piata de executive search a aparut o noua modalitate de plata a head-hunterilor, bazata pe taxa de succces (success fee), care a fost imprumutata din recrutarea de masa.

Tarifarea pe baza de success fee inseamna ca firma de recrutare primeste bani de la client doar in momentul in care candidatul propus devine angajatul clientului.

Taxarea la succes prezinta un grad ridicat de risc, din cauza ca angajatorul care a solicitat serviciile unei firme care lucreaza pe success fee poate decide sa promoveze o persoana din interior, sa inchida pozitia deschisa ori sa colaboreze cu alta firma de recrutare.

In opinia anumitor jucatori din executive search, tarifarea pe baza de taxa de succes este considerata o anomalie a pietei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri