3 / 6

Un master in Franta dureaza sase ore pe zi

Loredana S. se afla pe punctul de a finaliza un master in cadrul Institut d'Etudes Politiques, din Toulouse, Franta. O zi din viata de masterand a Loredanei incepe la ora 7:00.

“In fiecare dimineata ma trezesc la 7. Pe vremea cand eram studenta in Romania, aveam cursuri permanente, dar si multe laboratoare sau seminarii care incepeau de la 8 dimineata si se terminau in jur de ora 20. In Franta, masterul este organizat in module, fiecare modul are un anumit coeficient si un anumit numar de ore.

La universitate ajung pe jos pentru ca se afla la o distanta de cinci minute de camin, in conditiile in care caminele se afla in campusuri, pe langa universitati.

La universitate petrec, in medie, circa sase ore, dar acest lucru nu presupune tot timpul cursuri, ci si ateliere de lucru, cazuri practice. De exemplu, noi am lucrat timp de sase saptamani pentru un proiect fiinantat de primaria din Toulouse.

Toate materialele pe care le aveam de citit le gaseam in biblioteca, in mai multe exemplare, deci nu era nevoie sa stau prea mult. Cei de la universitate au amenajat o gradina in stilul unei biblioteci, asa ca prefer sa citesc afara.

Viata de campus este destul de animata. De exemplu, la sfarsitul saptamanii organizam seri unde gateam impreuna. De obicei, mancam la restaurantul universitar, unde aveau preturi foarte mici si mancare foarte buna.

Chiria se ridica lunar la 250 de euro si asta in cadrul unui campus.

In Franta ai multe facilitati daca esti student. De exemplu, institutiile culturale aveau programe speciale pentru studenti, cu cinci euro puteai sa vezi o piesa de teatru care costa, in mod normal, 30 de euro. De asemenea, ai foarte multe posibilitati de a face sport.

Pe parcursul masterului mi-a placut foarte mult accentul pus pe exprimarea propriei opinii, pornind de la o tema sau un text.

Faceam seminarii special pentru exprimarea si sustinerea propriei opinii asupra unui subiect. Acest lucru te angaja sa participi la un dialog civilizat care te indemna sa aduci argumente si sa ai o conduita adecvata in discurs”.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri