2 / 4

Cat pierd companiile si angajatii din cauza Codului Fiscal

“Pentru cineva (un salariat – n.red) care a incasat pana la 1 iulie 1.000 de euro net pentru drepturi de autor (deci firma platise deja aproximativ 110 de euro - impozitare la sursa), noul Cod Fiscal inseamna cel putin o diminuare cu circa 70 de euro a venitului net lunar (deci 7%). Asta in cazul in care obiectul drepturilor de autor nu poate fi considerat o activitate dependenta, caz in care va pierde aproximativ 220 de euro din venitul net anterior (daca nu are deduceri) si angajatorul va mai plati si el in plus 220 de euro. Cred ca acest caz va fi evitat de orice angajator”, spune Florentina Greger, director de resurse umane in cadrul Zitec, firma activa in productia de software.

Zitec nu a decis inca ce va face in privinta colaborarilor de tip PFA si drepturi de autor, insa va incerca sa gaseasca solutiile potrivite impreuna cu colaboratorii societati, in functie de fiecare situatie in parte.

Pe langa problema drepturilor de autor si a colaborarilor PFA, firma are de lucru si cu modificarile legislative care au avut ca efect impozitarea tichetelor de masa, salariatii producatorului de solutii software primind acest beneficiu.

Potrivit OUG 431 de la sfarsitul lunii iunie, tichetele de masa vor fi impozitate cu 16%, iar sarcina fiscala apartine in exclusivitate angajatilor.

Astfel spus, tichetele de masa raman 100% deductibile, angajatorul nu va trebui sa plateasca in numele sau niciun impozit suplimentar catre autoritati, iar angajatul primeste acceasi suma de bani ca inainte, la care plateste 16% impozit.

“Pentru angajatii cu contract individual de munca, singura modificare ce-i afecteaza este ca vor incasa un salariu net mai mic, deorece vor suporta impozitul aferent tichetelor de masa (circa 30 de lei pentru norma intreaga) ce fac parte din pachetul nostru salarial. Este vorba de o suma mica si speram ca aportul bugetar produs de aceasta masura sa justifice resentimentele create fata de actualul guvern”, apreciaza Greger.

Practic, spre deosebire de angajatii platiti prin intermediul drepturilor de autor sau PFA, salariatii care beneficiaza de contract individual de munca isi vor pastra aceleasi venituri ca inainte de 1 iulie, cu exceptia celor care primesc bonuri de masa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri