2 / 4

De ce isi trimit executivii straini copiii la scoli de mii de euro anual

Executivii straini prefera sa-si trimita copiii sa studieze in cadrul unor institutii de invatamant de pe piata locala care solicita o taxa de scolarizare de cateva mii de euro anual datorita pregatirii superioar\e de care beneficiaza tinerii.

“Nivelul calitativ pe care il pot oferi anumite scoli particulare de pe piata locala, care percep taxe de scolarizare ridicate, conteaza foarte mult in alegerile pe care le fac anumiti executivi pentru copiii lor, parintii fiind obisnuiti cu un anumit sistem care impune performanta. De asemenea, certificarile recunoscute international pe care le primesc copiii dupa absolvire, le faciliteaza acestora accesul la universitati de top din strainatate. Nu in ultimul rand, aceste scoli private ofera o foarte mare transparenta, adica beneficiarul stie exact pentru ceea ce plateste”,
spune Alexandru Ghita, presedintele Educativa, organizatorul targurilor cu oferte educationale din strainatate RIUF si RIMME.

Scoala greceasca din Capitala este una din institutiile de invatamant private de pe piata locala care a fost creata de comunitatea managerilor greci si ciprioti, pentru a-si putea educa propriii copii dupa sistemul elen.

Institutia a fost deschisa in 2008, in baza unui memorandum de intelegere intre Ministerul Invatamantului National si Cultelor din Grecia si Asociatia Parintilor si Curatorilor din Bucuresti, cu ajutorul ambasadei elene din Romania.

In anul scolar 2008 – 2009, a functionat la nivel de gradinita si de scoala elementara (pana la clasa a treia).

Un an mai tarziu, scoala a avut 45 de copii inscrisi la cursuri, in vreme ce la startul anului scolar 2010 – 2011 vor fi inscrisi peste 50 de copii.

“In general, cei care isi trimit copii la scoala noastra sunt greci sau ciprioti care obtin mandate de 3-5 ani in Romania. Principalul criteriu pentru care aleg aceasta institutie este posibilitatea de a-si educa propriii copii dupa sistemul grecesc”, spune Maria Mastoraki, reprezentanta scolii grecesti.

Ziua de studiu incepe la ora 8:00 si se termina dupa-amiaza, cu o pauza de masa la 12:30 – 13:00. Dupa ora 13:00, cursanti fie studiaza o limba straina, fie iau parte la alte activitati artistice, cum ar fi dansurile tranditionale grecesti.

Taxa de scolarizare se ridica la 3.000 de euro anual, la care se adauga 200 de euro pentru transport si 120 de euro pentru masa.

In ciuda calitatii educationale pe care o ofera, cele mai scumpe scoli de pe piata locala sufera din cauza lipsei prestigiului la nivel international.

“In Marea Britanie, de exemplu, exista scoli si licee de traditie, care figureaza in diverse topuri internationale. Sunt foarte multi executivi romani care au studiat dupa alte modele educationale si acum isi dau seama ca este necesar ca, daca vor sa devina competitivi in conditiile actuale de lucru si de piata, copiii lor au nevoie de o altfel de educatie, mult mai buna decat ceea ce poate oferi sistemul romanesc”, spune Raluca Milin, cea care a dus in Romania alaturi de avocatii Alina si Sergiu Rosca, franciza EIB, o firma de consultanta in educatie lansata in urma cu 30 de ani in Germania.

Serviciile firmei se adreseaza parintilor care vor sa-si trimita copiii sa studieze la liceele private din strainate si care doresc sa beneficieze de consultanta educationala. Printre institutiile de invatamant in care sunt sfatuiti sa invete elevii se numara licee private din Marea Britanie, Statele Unite, Noua Zeelanda, Germania, Canada sau Elvetia.

Taxa medie de scolarizare pentru un liceu de prestigiu din Marea Britanie este de 20.000-25.000 de euro pe an.

Firma de consultanta educationala va trimite 10 romani la studii in Marea Britanie in aceasta toamna.

Reprezentantul Educativa apreciaza ca in cativa ani vor veni mai multe institutii educationale de prestigiu din strainate pentru a deschide locatii pe piata locala.

“Este doar o chestiune de timp pana cand scoli de prestigiu international vor incepe sa intre pe piata romaneasca. In 2-3 ani vom vedea primele licee private cu costuri anuale in intervalul 3.000 – 6.000 de euro anual in orasele mari din provincie si in 3-7 ani vom vedea primele universitati private cu un nivel calitativ ridicat, cu taxe anuale in intervalul 5.000 – 8.000 de euro. Institutiile vor veni initial cu specializari de tipul Administrarea Afacerilor / Antreprenoriat si ulterior cu alte specializari de tipul IT, Turism, Design etc”, mentioneaza Ghita.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri