2 / 4

Romancele iau cu asalt Europa

Wall-Street.ro a stat de vorba cu trei dintre femeile-executiv care fac cinste Romaniei la nivel mondial, pentru a vedea cum se simt reprezentantele genului feminin in momentele in care trebuie sa faca fata presiunilor internationale.

Emilia Bunea a plecat in primavara la Amsterdam pentru a coordona finantele a zece companii de asigurari si pensii subsidiare ale grupului olandez ING din regiune. Ea explica modul in care a primit promovarea de pe pozitia de director general al ING Pensii, unul din cei mai mari administratori de fonduri private din Romania, pe cea ce CFO (director financiar) la ING Central Europe.

“Una dintre cele mai frecvent citate diferente intre femei si barbati, in psihologia organizationala, este legata de reactia la o invitatie catre o pozitie superioara: barbatii accepta cel mai adesea fara ezitare si se considera apti pentru noul job. Femeile piaptana cu atentie cele douazeci de cerinte ale job-ului si ezita pentru ca nu au decat 50% experienta privitor la ultimele doua cerinte din lista. Recunosc ca m-am incadrat cu brio in tipologia feminina”, afirma Emilia Bunea (foto sus).

Nu conduce o echipa numeroasa, chiar daca tine evidenta unor afaceri cu peste 4.000 de salariati si spune ca nu si-a facut planuri pentru viitor.

“Pentru mine este important acum sa fac treaba buna. Restul va veni de la sine”, mentioneaza Bunea.

Intr-o tara, Romania, in care anumiti patroni discrimineaza in continuare femeile in raport cu barbatii, Emilia Bunea nu s-a simit niciodata nedreptatita.

“Romania este o tara paradoxala in privinta pozitionarii femeilor. In timp ce societatea in ansamblul ei, asa cum o reprezinta posturile de radio si TV si scena politica, continua sa vada in femei <<sexul slab>>, in lumea corporatista romaneasca femeile se bucura de o sansa reala, iar in anumite industrii chiar domina in salile de consiliu. Nu, nu am suferit in cariera pentru ca imi inchei sacoul pe cealalta parte. Despre ce inseamna femeia in cultura organizationala olandeza este prea devreme sa vorbesc”, mai spune Bunea.

Grupul financiar olandez are experienta de lucru cu "femeile destepte" din Romania. Violeta Ciurel este un alt executiv-femeie din ING Romania care a luat drumul Amsterdamului inca din 2004, in prezent coordonand divizia de proiecte greenfield a ING Central Europe.

De asemenea, Mihaela Bitu a detinut, pana in acest an, functia de regional head of general products pentru Europa Centrala si de Est in cadrul ING Bank Olanda, din care a coordonat activitatatea de creditare ale bancii in zece tari. Bitu a revenit in cadrul ING Romania pentru a prelua conducerea diviziei de corporate (commercial banking).

Tot de industria bancara se leaga si numele Danielei Rohan, fostul vicepresedinte pe resurse umane al UniCredit Tiriac Bank, care a fost promovata in toamna anului trecut la Milano, in functia de head of HR holding governance functions. Alaturi de cei 20 de oameni pe care ii coordoneaza, Rohan este responsabila pentru “calitatea si acuratetea serviciilor de resurse umane pentru aproximativ 22.000 de angajati” din toata Europa, precum si din celelalte filiale ale bancii de pe pe alte continente.

“Rolul de manager de resurse umane are, in Romania, multiple valente si este important in atingerea obiectivelor de business si a planului anual de afaceri, dar nu in mod direct, ci prin implicarea angajatilor, atat prin motivarea lor, cat si prin asigurarea performantei acestora. [...] Provocarile sunt acum diferite. In primul rand, incercam sa implementam aceleasi politici, procese si programe de RU (resurse umane – n.red.) in toate tarile in care grupul opereaza, respectiv Italia, Germania, Austria, Polonia si intreaga Europa Centrala si de Est, fireste cu ajutorul colegilor din RU din toate aceste tari. In al doilea rand, aproape orice activitate de RU, de la stabilirea unui plan global anual pentru fiecare functie suport, pana la recrutari, programe de dezvoltare manageriala etc. are o valenta strategica, prin nivel si implicatiile ei”, spune Rohan.

La nivel corporatist, viata lui Rohan s-a schimbat “destul de mult” in urma promovarii.

“Pe de o parte s-a schimbat pentru ca in modelul de RU al grupului, eu si echipa mea reprezentam "managerii de relatii cu clientii", ca sa folosesc o comparatie aplicabila in front-office intr-o banca. Pe de alta parte, rolul meu actual este in principal legat de dezvoltarea strategiei de RU si de luarea deciziilor la nivel global pentru ariile de activitate de care ma ocup. In plus, sunt unul dintre internat coaches (formatori interni – n.red.) ai grupului, ceea ce imi da marea sansa sa intalnesc si sa sprijin dezvoltarea de talente in UniCredit”, mentioneaza Rohan.

Domeniul farmaceutic a dat inca o romanca – executiv cu greutate la nivel european. Visul ei a fost de a lucra intr-o multinationala, pe care a ajuns sa-l traiasca, peste ani. Insa un job in strainatate nu a fost nicioadata obiectivul carierei sale.

Sa lucrez in afara Romaniei nu a fost insa niciodata obiectivul meu principal sau sensul existentei mele profesionale. Cu toate acestea, vad in pozitia mea de acum o mare oportunitate, pentru ca experienta acumulata in acest rol constituie un pas important in dezvoltarea carierei mele”, spune Crina Ancuta (foto jos), directorul general al grupului britanic GlaxoSmithKline (GSK) in Serbia si Muntenegru.

Ea a fost promovata in 2008 in pozitia actuala, ultima functie pe care a detinut-o in cadrul GSK Romania, unul din cei mai importanti jucatori din industria farmaceutica locala, a fost de business unit director si membru in consiliul director.

Ancuta este de parere ca atuurile care au recomandat-o pentru functia pe care o ocupa in prezent sunt “gandirea strategica, integritatea si abilitatile dovedite de lider”.

“Dar nu as neglija pasiunea pe care o pun in tot ceea ce fac, preocuparea pentru dezvoltarea echipelor pe care le conduc si abilitatea de a reactiona rapid la provocari”, mentioneaza Ancuta.

Sefa GSK din Serbia si Muntenegru le sfatuieste pe femeile-manager care isi propun sa obtina un job in afara Romaniei sa isi analize calitatile, precum si zonele de competente care trebuie dezvoltate.

Totul trebuie dublat de multa, foarte multa munca, de o dorinta permanenta de a te autodepasi. Si, cel mai important - sa nu uiti ca viata nu inseamna numai profesie, ci si familie si prieteni, care iti dau forta sa mergi mai departe si trebuie sa nu uiti sa sarbatoresti realizarile alaturi de ei”, mai spune Ancuta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri