2 / 11

2002: Au disparut vizele Schengen

Romanii au primit permisiunea de calatori in Europa fara a avea parte de restrictii, dupa ce s-a autoritatile de pe continent au luat decizia de a ridica obligativitatea vizelor necesarea pentru intrarea in spatiul Shenghen.

Astfel, romanii au putut obtine mult mai usor decat pana atunci un job bine platit. Autoritatile de la Bucuresti au avut motive de Bucurie, atat pentru ca somajul a inceput sa scada, dar si pentru ca s-a mentinut la un nivel redus.


In vreme ce la inceputul anului 2002 rata somajului era de 12,7%, luna decembrie a consemnat o reducere de 4,3%, pana la 760.0000 de someri.

De asemenea, economia locala a inceput sa beneficieze de intrari masive de capital in fiecare an, sub forma banilor trimisi de lucratorii romani din strainatate catre rudele din tara. La sfarsitul anului 2008, muncitorii romani de peste hotare au trimis in tara circa noua miliarde de euro.

Efectul negativ al eliminarii vizelor Schengen s-a vazut in 2002-2008, cand piata romaneasca a pietei fortei de munca a resimtit din plin exodul talentelor in tarile Europei Occidentale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri