4 / 5

Cat castiga tinerii

Salariile pe care le pot obtine tinerii studenti aflati la primul job pornesc, adesea, de la cateva sute de lei, in cazul celor care completeaza interviuri pentru companiile care intreprind certatari de piata si pot depasi 400 de euro, pentru joburi pentru cei cu specializare tehnica.

"Pretentiile salariale ale studentilor au scazut usor incepand cu anul 2009, astfel incat, in acest moment, salariul mediu asteptat de tineri se cifreaza in jurul a 200-300 de euro", spune Corina Diaconu, de la ABC Human Capital.

O certare realizata recent de catre site-ul de recrutare Myjob asupra pietei fortei de munca in perioada 2008 - 2009 arata ca aproape jumatate dintre joburile disponibile in companii in 2010 au fost pentru candidatii fara experienta, iar 30% pentru candidatii cu experienta de 1-3 ani. De asemenea, numarul ofertelor pentru candidatii fara experienta a crescut cu circa 4% fata de 2009.

“Daca in 2008 cea mai mare sansa de angajare sau mobilitate in campul muncii o aveau juniorii – cei cu experienta de pana in trei ani, in 2009 preferintele angajatorilor s-au indreptat in mod evident catre nivele middle si senior, cererea pentru specialisti fiind in crestere. Totodata, se remarca tendinta companiilor de a recruta tineri fara experienta – cea mai mare oferta pentru acestia s-a inregistrat in 2010”, afirma Adela Rapeanu, expert in comunicare pentru Myjob.

Un salariu corect pentru un student la o facultate tehnica ar fi de 400 de euro net, sustine si reprezentantul UNSR.

"Daca urmeaza o facultate cu profil tehnic, consider ca un salariu de 400 de euro net reprezinta un salariu corect pentru un student. Acest lucru se datoreaza faptului ca facultatile tehnice sunt mult mai dificil de absolvit in raport cu altele", crede Stelian.

Sansele pe care le are un tanar pentru a obtine job conform pregatirii din timpul facultatii depind de specializarea urmata, arata analiza "Absolventii recenti de invatamant superior si integrarea lor pe piata muncii", coordonata de Unitatea Executiva a Consiliului National al Calificarilor si al Formarii Profesionale a Adultilor, parte consultativa a Ministerului Educatiei.

Pe primele locuri se situeaza absolventii de IT, matematica, medicina veterinara si constructii civele, 60% dintre acestia lucrand pe pozitii corelate cu pregatirea acumulata in facultate.


Asteptarile salariale ale multora dintre tineri sunt in continuare nerealiste, ei asteptandu-se la cel putin 1.500 de lei net. Datele din analiza arata insa ca venitul lunar mediu net al absolventilor de studii superioare din ultimii cinci ani este de 1.087 de lei. Cele mai mari venituri medii

Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 5.500 de absolventi recenti si 4.000 de angajatori.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri