2 / 6

Bogdan Putinica: Ajungi sa iti modelezi afacerea pe un model de M&A

Un exit de succes: "Intre 2004-2005 era la moda M&A in IT, se vindeau 1-2 companii pe an. Investitorii cautau firme destul de stabile. Cam prin 2005 am inceput sa avem intalniri cu potentiali cumparatori. Ni se parea ca foarte multa lume venea in Romania ca intr-un El Dorado. In 2005 ne-a batut la usa un consultant francez care valida tinte de achizitii pentru un gigant. Am intrat astfel in discutii cu Adecco. Aveam o cifra de afaceri de 5 mil. de dolari la momentul respectiv, la Adecco era 20 de miliarde. Ne-am luat un consultant care ne-a ajutat foarte mult. Chimia dintre noi si echipa de negociere a fost perfecta. Ne-am inteles perfect, ne-au dat incredere. Dupa ce am incheiat contractul, luna de miere s-a incheiat. Am pierdut din vedere antreprenoriatul ultra rapid si cu flexibilitate. Urmatorii doi ani au fost un studiu de caz despre cum micul David roman se lupta cu Goliatul international pentru a face acest business sa mearga. Aceasta perioada a fost ca un MBA pe gratis. Am ajuns in 2008 cu temele facute in pozitia de a genera un exit prin care am dres toate oalele sparte, sa facem un exit bun si pentru noi si pentru investitorii suedezi. Acum stiu ce sa evit intr-un exit, banii sunt importanti, insa pierzi mult mai mult daca intri intr-un parteneriat disfunctional. Principala lectie invatata: echipa care te ajuta sa implementezi ideea e cea mai importanta", povesteste Bogdan Putinica, vicepresedinte senior Enea Software.


Noi investitii: M-am indepartat de IT. Mi-am pus palaria de investitor si am avut foarte multe idei. Am avut 14 esecuri si 3 reusite. Acum ma uit la agricultura, fitness si probabil putin de turism in viitor.


2015, sub lupa: Mie imi plac campionii nationali. Mi-ar placea sa vad mai multi, e un business care poate produce valoare pe termen scurt. Loc in Romania este gramada, cat vrei. Cultura serviciilor abia se formeaza. In Romania este loc pentru lucrurile facute bine, incearca sa fii numarul 1 sau 2 si va fi bine.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri