4 / 5

Deal-uri mici, dar complexe

Tranzactiile de M&A sunt prin natura lor tranzactii complexe, presupunand atat echipe multidisciplinare, cat si avocati buni negociatori si avand solide cunostinte economice.

Astfel, Ioana Racoti comenteaza topurile intocmite cu privire la “tranzactia anului” sau “cele mai importante tranzactii ale anului”. In general, clasamentul are in vedere in principal valoarea tranzactiilor si nu complexitatea lor. Noi am intalnit in practica tranzactii de valoare mai mica decat cele care isi gasesc de obicei locul in astfel de clasamente, dar care ne-au solicitat mai mult efort si imaginatie”, spune Racoti.

Ea afirma ca sunt tranzactii in anumite domenii cu o legislatie tehnica si din acest motiv greu de asimilat de catre un avocat, sau tranzactii de domenii specifice, inregistrate in numar mic pe piata romaneasca, unde specialistii nu pot beneficia de experienta din proiectele anterioare, atat cele proprii, cat si ale altor consultanti.

„Din aceasta perpectiva va pot mentiona o tranzactie considerata de noi ca fiind extrem de complexa, prin care clientul asistat de noi a preluat un operator de curse charter activand pe piata locala si a achizitionat un numar de cinci aeronave destinate curselor comerciale de pasageri, respectiv a unei aeronave destinate exclusiv transportului aerian in regim VIP”, afirma Racoti.

Astfel, complexitatea tranzactiei a fost data nu atat de valoarea tranzactiei, importanta de altfel, cat de specificitatea pietei, de reglementarile multiple din domeniului aviatic si „de faptul ca implicarea intr-o prima tranzactie de un anumit tip te provoaca, dar iti ofera si mari satisfactii”.

Valoarea tranzactiilor pe piata de fuziuni si achizitii (M&A)
din Romania va ajunge in 2009 la 3 miliarde de euro, in scadere cu 50% fata de anul trecut, potrivit lui Marius Stancescu, presedintele Riff Holding International.

Potrivit Thomson Reuters, piata de M&A din Romania a avut anul trecut o valoare totala de 2,1 miliarde de dolari (1,45 miliarde de euro), luand in considerare doar cele 86 tranzactii incheiate in perioada analizata.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri