2 / 5

'Putem vedea consolidari in avocatura'

Catalin Grigorescu, cu zece ani de experienta ca avocat, crede ca in piata romaneasca de avocatura vor aparea fuziunile, mai ales cele intre parti egale, intre jucatorii cu aceeasi structura de business si numar de avocati.

“Vom vedea consolidari, chiar daca pana acum nu a fost un sport foarte practicat in Romania. Pana acum am vazut miscari de atomizare in piata de profil, grupuri de avocati care s-au desprins pentru a-si crea propriile societati. Ar trebui sa se produca si fenomenul invers, dar nu foarte curand pentru ca nu toate casele de avocatura au inceput sa simta efectele dure ale crizei”, spune Grigorescu.

El afirma ca partenerii bpv Grigorescu nu sunt interesati de o fuziune, cel putin nu in aceasta perioada. “In 2006-2007 am avut discutii de fuziune, dar nu am ajuns la concretizare”, adauga avocatul.

Desi in cadrul celor mai mari case de avocatura de pe piata strategia de dezvoltare s-a rezumat si la lansarea de divizii specializate in consultanta fiscala si contabila, Grigorescu nu incurajeaza prea mult aceasta varianta, deoarece avocatii ar avea de pierdut potentiali clienti.

Mai multe firme de avocatura, printre care Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) si Voicu & Filipescu si-au extins ariile de expertiza in directia consultantei fiscale si contabilitatii.

“Este decizia lor de business, insa noi nu vrem abordam aceasta strategie pentru ca am exclude destul de mult din potentialul de atragere de clienti de la societatile care fac tax advisory: Big 4 si alte mari firme de consultanta. Daca am lansa propria divizie de consultanta fiscala am intra in competitie cu ei si am pierde clienti de la acestia. Vrem sa luam cat mai multe litigii fiscale, la ce ne pricepem cel mai bine”, argumenteaza Catalin Grigorescu.

Avocatul considera ca sectorul energetic este unul dintre segmentele pietei de avocatura cu cel mai mare potential, alaturi de industria serviciilor medicale si cea alimentara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri