2 / 5

Productia de ciment ar putea sa scada cu 55%

Producatorii de ciment ar putea intampina anul viitor probleme cel putin la fel de grave ca in 2009, deoarece nu exista inca semne de revenire a pietei, consumul de ciment inregistrand o scadere de 30% in primul semestru.

“Pana in prezent, productia locala de ciment s-a ridicat la circa 3 milioane de tone si probabil ca pana la sfarsitul anului va ajunge la 4,5 milioane de tone. Comparativ, cei trei producatori de pe piata locala (Lafarge Romania, Holcim Romania, Carpatcement Holding – n.red.), au produs anul trecut 10 milioane de tone”, spune Ion Crangasu, directorul executiv al Patronaului din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (CIROM).

Importurile de ciment au scazut de la un milion de tone in 2008, la 100.000 de tone in primul semestru, iar previziunile CIROM arata ca in a doua parte a anului, acestea nu vor depasi 50.000 de tone.

"Consumul autohton de ciment a inceput sa scada incepand cu ultimul trimestru al anului trecut, iar perioa de criza a necesitat o serie de masuri dure, printre care si cateva zeci de concedieri din partea fiecarui producator. Nu exista semne ca industia cimentului isi va reveni pana la sfarsitul primului semestru din 2009. Din cauza crizei, producatorii de ciment au fost nevoiti sa-si amane investitii totale de un miliard de euro”, subliniaza Crangasu.

El adauga ca producatorii de ciment asteapta in continuare ca autoritatile sa adopte masurile promise pentru depasirea mai rapida a perioadei de recesiune.

“Reclamam dobanzile foarte mari la credite, precum si imposibilitatea firmelor de a obtine imprumuturi. Daca tot se vorbeste de politici industriale, cred ca ar fi trebuit sa se acorde fonduri pentru constructia de drumuri in zona rurala, locuinte, poduri si altele”, precizeaza directorul executiv al CIROM.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri