2 / 4

Cu ochii pe farmaciile neperformante

Anul acesta, Centrofarm a deschis patru noi magazine Plafar, perete in perete cu farmaciile, in centre comerciale din Cluj, Iasi, Suceava si Bucuresti. In acelasi timp, au fost inchise magazinele din Braila (centrul comercial Armonia) si Turda. “Tinem sub supraveghere si alte magazine si farmacii pe care am dori sa le inchidem – la Arad, Iasi si Targu Mures”, afirma directorul general al lantului de farmacii. Inchiderile magazinelor Plafar vin “la pachet” cu cele ale farmaciilor cu care se invecineaza, astfel incat Centrofarm ar putea consemna anul acesta un total de sase inchideri.

La acestea, s-ar putea adauga si farmacia si magazinul Plafar din centrul comercial Grand Arena din Capitala. “Grand Arena are mari sanse sa se inchida, avand in vedere ca in prezent are in jur de 70% din suprafata inchiriata si ca 30 de chiriasi si-au anuntat intentia de a se retrage din centrul comercial”, explica seful de la Centrofarm.

Reteaua de farmacii numara, in prezent, 60 de unitati peste tot in tara, trei dintre acestea fiind deschise anul acesta. Fata de anul anterior, ritmul de extindere este cu mult mai lent. Anul trecut, reteaua Centrofarm s-a extins agresiv, inaugurand 23 de noi farmacii; totodata, 10 unitati au fost adaugate lantului Plafar.

Cat despre deschideri, acestea vor consta in inaugurarea unei farmacii si a unui magazin Plafar in cadrul centrului comercial Cotroceni Park, a carui constructie se va finaliza toamna aceasta. Traficul scazut pe care il inregistreaza centrele comerciale nu este singurul motiv pentru inchiderea unitatilor, spune Catana. “Fata de anul trecut, marjele de profit din farmacie s-au redus cu 15-20%, iar unele dintre ele de abia mai rezista, in conditiile in care avem si cele mai mici preturi la medicamente din 12 tari europene”, mai spune managerul farma.

Nici anul trecut nu a fost unul fericit pentru farmacii, grav afectate de neactualizarea preturilor la medicamente in functie de cursul leu/euro. Iar acum s-au adaugat blocajele platilor facute de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, ceea ce a lovit puternic in fluxul de lichiditati al retailerilor farmaceutici.

Ar putea fi factoring-ul propus de ministrul Bazac o solutie? “Nu stiu daca factoring-ul va rezolva ceva, depinde cine va plati acele comisioane si dobanzi in plus; presupun ca tot noi, farmaciile, vom plati, ceea ce ne-ar ingreuna si mai mult situatia”, este de parere Catana.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri