3 / 4

Pretul licentelor de farmacii, in cadere libera

Nu numai marjele de profit s-au redus considerabil, spune Catana, ci si pretul la care se tranzactioneaza licentele de farmacii. Daca anul trecut, o simpla licenta de functionare (fara business-ul in sine sau spatiul de functionare) costa in Bucuresti 300.000-400.000 de euro, iar in provincie 100-200.000 de euro, acum preturile s-au depreciat dramatic, pana la un pret de 50.000 de euro pentru Bucuresti, respectiv 20-30.000 de euro pentru restul localitatilor.

“Preturile la licentele farmaceutice erau foarte mari, piata se apropia de cea de real-estate, dar acum s-au prabusit”, comenteaza managerul farma. In plus, chiar si aceste preturi “de criza” nu sunt destul de atragatoare pentru retaileri. Mari jucatori, precum Sensiblu sau Catena, au depasit un numar de 200 de unitati si, incepand cu anul trecut, nu au mai consemnat prea multe deschideri, ci dimpotriva – inchideri si relocari pentru “optimizarea operatiunilor”.

Regandirea planurilor de extindere a inceput pentru principalele retele de farmacii de la mijlocul anului trecut, pe fondul incertitudinilor de pe piata imobiliara, a problemelor cu distribuitorii (afectati, la randul lor, de neactualizarea preturilor la medicamente in functie de evolutia cursului euro, acestia nu au mai acordat farmaciilor discounturi la fel de avantajoase) si a crizei de personal.

Dorin Catana spune ca nu se gandeste sa cumpere licente, in conditiile in care de la 1 ianuarie 2011 piata se va liberaliza si astfel nu va mai fi nevoie de licenta pentru deschiderea unei noi farmacii. In plus, intarzierile in deschiderea noilor centre comerciale anuntate pentru anul acesta va frana si mai mult ritmul retailerilor care aveau de gand sa deschida farmacii in aceste spatii.

"Anul 2010 va fi unul timid in termeni de investitii, pentru ca nu stim ce buget va fi alocat Sanatatii si atunci nici noi nu stim ce calcule sa ne facem. Sper sa finalizam anul cu vanzari in semestrul al doilea cel putin la fel de bune ca si in primele sase luni", spune Catana. Asta ar insemna ca Centrofarm sa incheie anul cu vanzari totale de 32 de milioane de euro.

La nivel national sunt circa 7.000 de farmacii, dintre care 5.500 in mediul urban. In Bucuresti peste 800 de unitati, adica mai mult decat plafonul de circa 700 de farmacii stabilit prin lege. Farmaciile din cadrul retelelor acopera mai mult de jumatate din piata la nivel national.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri