Isabelle Iacob, directorul general al lantului de farmacii Helpnet, a raspuns intrebarilor cititorilor Wall-Street cu privire la piata pharma, evidentiind care sunt cele mai stringente probleme cu care se confrunta domeniul in prezent, de ce unele medicamente costa in Romania mai mult decat peste granite si cum este combatuta fluctuatia de personal de pe piata de profil.
Jirebie George: Ce anume va impiedica dezvoltarea unei strategii si penetrarea pietei pharma rurale?

Isabelle Iacob (foto): Desi bineinteles ca zona de interes este formata in principal din orasele mari, totusi serviciile farmaceutice se adreseaza unui segment larg de populatie, fie ca se afla la oras sau la sat. Extinderea noastra a vizat inca de la inceput nu numai cele mai mari orase ale tarii, ci cele care aveau nevoie de serviciile noastre. Astfel, exista farmacii Help Net in orase mai mici precum Jimbolia, Lugoj sau Sinnicolau Mare in judetul Timis, sau Fagaras in judetul Brasov.

Extinderea in mediul rural a inceput inca de acum mai bine de 4 ani, cand am deschis farmacia din comuna Tomnatic a judetului Timis. Insa lipsa de personal calificat de specialitate (farmacisti) si lipsa suportului autoritatilor locale ne-au facut sa incetinim ritmul acestei dezvoltari si sa ne mentinem orientarea extinderii catre zonele urbane.

Mihai Boicu: Care sunt solutiile de infiintare a unor lanturi de farmacii in mediul rural, in conditiile in care aprovizionarea acestora este foarte greu de facut din cauza drumurilor care sunt sub orice critica? Cum pot fi determinati farmacistii sa lucreze in mediul rural, avand in vedere infrastructura foarte proasta si numarul de clienti mai mic decat in orase?

Isabelle Iacob: Asteptam si noi un cadru legislativ stabil, care sa incurajeze firmele romanesti sa investesca in continuare, dezvoltarea unor proiecte de preventie care ar putea scadea substantial costurile consumului de medicamente si la investitii in comunitate cum ar fi crearea unui mediu legislativ care sa permita deschiderea farmaciilor in mediu rural astfel incat sa facilitam accesul la medicamente si in zone defavorizate. In plus, este nevoie de reglementarea prin lege a acordarii unor beneficii pentru a determina farmacistii sa lucreze in mediul rural.

Stefan: Vreau sa imi deschid intr-o comuna din apropierea Bailor Felix,o farmacie Help Net, eventual in franciza. Ce acte, spatiu si bani imi sunt necesare la inceput?/ Morcan Claudiu: Cum se poate obtine o franciza sau cum se poate intra in afaceri cu dvs?

Isabelle Iacob: Pentru autorizarea unei farmacii este nevoie in primul rand de existenta cel putin a uni farmacist angajat, a unui spatiu de minimum 50 metri patrati, bineinteles de preferinta intr-o zona cu trafic. In ceea ce priveste fondurile necesare, va pot spune ca o licenta se situeaza din punctul de vedere al costurilor undeva la 150.000 – 350.000 Euro.

Anca: Ce perspective are un farmacist daca se angajeaza la Help Net? Poate avansa in cadrul companiei?

Isabelle Iacob: Help Net Farma este o companie care ofera angajatilor sai unele dintre cele mai bune conditii de munca pe piata de profil, aceasta insemnand salarii si beneficii atractive, dar si politici puternice de dezvoltare profesionala. Exista numeroase oportunitati de dezvoltare si promovare, programe de instruire si formare a personalului nostru – un farmacist la Help Net isi poate forma o cariera de succes intr-o companie cu renume in domeniul farmaceutic.

Universitatea Corporatista Help Net, ce si-a deschis portile in aceasta primavara, este un bun exemplu al interesului pe care il avem pentru instruirea continua a angajatilor nostri. Astfel, specialistii Help Net pot participa la cursuri de Farmacologie, Management organizational avansat sau Marketingul pietei produselor farmaceutice si para-farmaceutice, dar isi pot perfectiona si cunostintele de limbi straine. Aceste programe de instruire, dar si atmosfera deschisa din interiorul echipei sunt argumente importante in recrutare si retentia de personal.

Help Net este o companie care incurajeaza excelenta, de aceea in functie de rezultate, un farmacist poate deveni farmacist manager sau, de ce nu? – coordonator al mai multor farmacii. Angajatii companiei sunt primii care au acces pozitiile deschise, promovarea din interior fiind o practica foarte utilizata in cazul aparitiei de posturi vacante.

Vasile: De ce medicamentele din Romania sunt mai scumpe decit in Germania? Ma refer la aceleasi tipuri si clase de medicamente, nu la compozitii diferite.

Isabelle Iacob: Preturile la care sunt comercializate medicamentele in Romania sunt calculate si impuse prin ordin de pret farmaciilor de catre Ministerul Sanatatii. Modalitatea de calcul implica o analiza acosturilor de productie, pretului extern CIP etc., dar si comparatia cu preturile medicamentelor similare existente in derulare pe piata farmaceutica româneasca in cadrul aceleiasi denumiri comune internationale (D.C.I.) si comparatia cu pretul CIP inregistrat in tari precum Republica Ceha, Republica Bulgaria, Republica Ungara, Republica Elena, Republica Slovaca, Republica Austria, Regatul Belgiei, Republica Italiana, Danemarca, Germania, Anglia sau Elvetia.

Farago Lucian: Cum credeti ca veti regla situatia importurilor cu pretul de pe piata, precum si cu plafonul impus farmaciilor?

Isabelle Iacob: Si noi ne dorim ca accesul cetateanului la medicamente sa fie liber, neconditionat de valorile bugetare, insa, ca lant de farmacii, nu putem decat sa militam in fata autoritatilor pentru eliminarea plafoanelor, nu putem regla efectiv aceasta stare de fapt.

Leticia/ Maria Ranfu: Cum pot deschide o farmacie a mea particulara daca nu am studii in domeniu? Doar prin angajati de specialitate?

Isabelle Iacob: Daca nu aveti studii de specialitate, insa aveti un farmacist angajat si un spatiu de minimum 50 metri patrati, puteti depune la Ministerul Sanatatii solicitarea pentru deschiderea unei farmacii.

Cantaragiu Andrei: Puteti sa-mi raspundeti, avind in vedere profitul comunicat oficial de HELP NET, daca ati dirijat, conform legilor romanesti, 2% din impozitul pe veniturile realizate, catre o organizatie neguvernamentala?

Isabelle Iacob: Help Net Farma este o companie puternic implicata in viata comunitatii, care a desfasurat de-a lungul vremii numeroase actiuni sociale cum ar fi campanii de consiliere medicala gratuita desfasurate in farmacii, donatii catre organizatii non-profit si non-guvernamentale sau sprijin material acordat persoanelor defavorizate.

Una dintre valorile dupa care ne ghidam in activitatea noastra este implicarea sociala si de aceea am incurajat intotdeauna si participarea angajatilor nostri la actiuni de acest gen, fie ca a fost vorba despre implicarea lor in actiuni de voluntariat, fie ca au directionat 2% din impozitul pe venit catre organizatii non-guvernamentale. Si anul trecut si anul acesta am organizat actiuni concertate in cadrul companiei pentru donarea celor 2% catre organizatii precum SMURD sau Salvati Copii.

Mircea Grecu: De ce Casa Farmacistilor nu include in formularele de evaluare (atunci cand acorda punctaje) si faptul ca o farmacie are sau nu magazin online pe Internet?

Isabelle Iacob: Prin definitie, la farmacie se elibereaza medicamente in baza prescriptiilor medicale prezentate de catre pacienti. Fiind vorba despre produse cu regim special de pastrare si care, eliberate “la liber” ar putea dauna sanatatii celor care le-ar consuma fara o recomandare medicala prealabila, comercializarea acestora pe internet este interzisa prin lege.

Eliberarea acestui tip de produse se face doar in farmacie, de catre farmacist, in baza prescriptiei medicale prezentate fizic de catre pacient. De aceea si formularele Colegiului Farmacistilor contin criterii referitoare la spatiul in care isi desfasoara activitatea farmacia, in care se evalueaza spatiul de depozitare si eliberare a medicamentelor.

Mihailopol Paula: Intrebarea mea se refera la produsele Aboca, care nu se mai regasesc in farmaciile dvs. Pe cand altceva care sa le inlocuiasca?

Isabelle Iacob: Produsele din gama Aboca sunt disponibile in toate farmaciile Help Net. Puteti gasi produse pentru controlul greutatii cum ar fi Fitomagra in toate variantele sale, produse pentru imunitate (Immunomix), produse pentru digestie (Finocarbo, Sollievo) etc., toate din gama Aboca. Pe www.helpnet.ro puteti gasi informatii detaliate referitoare la pretul si disponibilitatea acestor produse in farmaciile noastre, localizarea unitatii unde sunt disponibile, dar si prospectele acestora si ale altor aproximativ 3500 de produse.

Gama Aboca este prezenta in farmaciile Help Net cu urmatoarele produse: Fitomagra, Sollievo, Finocarbo, Akneil, Natura Mix, Bioanacid, Fisiodepur, Fitoreuma, Ruscoven, Grindtus, Propol 2EMF, Immunomix, Sedivitax, Sedibimbi, ColestOil, Ginkgo Vasal, Ginkgo Memo, Olio di Mandorle, monoconentrate (Garcinia, Ananas, Ceai verde etc.), unguente bio (Mirtillo, Arnica, Calendula etc).

Garabet Haciaturian: Cum combateti fluctuatia de personal?

Isabelle Iacob: Pe piata farma exista un deficit de 2.000 de specialisti, iar recrutarea si retentia de personal in acest domeniu reprezinta adevarate provocari. Insa, asa cum spuneam si la intrebarea Ancai, Help Net si-a asumat un rol de formator in industria farma si a initiat Universitatea Corporatista Help Net, care sustine dezvoltarea echipei si conceptul invatarii continue.

In urma evaluarilor profesionale, a rezultatelor obtinute la cursurile organizate in cadrul Universitatii si a politicii de planificare a succesiunii, angajatii nostri isi pot face un plan elaborat de cariera la Help Net. Un loc de munca stabil, o companie cu o imagine puternica, dezvoltare profesionala asigurata, beneficii dintre cele mai bune din piata farma sunt numai cateva dintre argumentele pe care le avem in recrutarea si retentia de personal.

Renatto Remus Dantus: Ce segmente de piata considerati ca nu au fost acoperite suficient pana acum de marea majoritate a farmaciilor? Ce elemente noi ar putea introduce Help Net in oferta sa in perioada urmatoare?

Isabelle Iacob: Oferta produselor disponibile in farmacii este foarte strict reglementata de lege, asa ca din acest punct de vedere nu este nimic de dezvoltat. Noi suntem insa interesati de performanta sistemului, a modului de organizare, a procedurilor de lucru, totul pentru a oferi servicii de calitate clientilor nostri.

Stoica Antoneta: Puteti sa ne furnizati un mini-CV? Cum v-ati inceput cariera, cum ati evoluat etc.

Isabelle Iacob: Am absolvit Facultatea de Comert din cadrul ASE si, impreuna cu inca doi colegi de grupa, am inceput sa lucrez in departamentul de marketing al distribuitorului de medicamente Farmexim. Nu am ales industria, ci am vrut sa lucrez in marketing. Pe parcursul anilor de experienta in aceasta industrie am avut sansa sa lucrez si in departamentul de achizitii si in vanzari. Se poate spune ca am evoluat odata cu industria farmaceutica. Am absolvit apoi cursurile EMBA la ASEBUSS, deschizandu-mi-se astfel o alta perspectiva a lucrurilor, mi-a dat o baza de pornire pe care am putut construi.

Aici s-a nascut si Help Net, ca proiect de absolvire a EMBA cu titlul “Integrarea verticala a unui distribuitor de produse farmaceutice”. Mi-am dedicat intreaga energie profesionala dezvoltarii acestui proiect, iar acum, de la o simpla lucrare pe hartie si apoi un mic lant de farmacii creat ca un experiment in cadrul Farmexim, pot sa spun, nu fara mandrie, ca Help Net a ajuns o companie independenta, ce opereaza 102 farmacii la nivel national, 900 de angajati si planuri mari de dezvoltare pentru viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Live »


Setari Cookie-uri