2 / 5

Cine poate profita de pe urma crizei

In special cateva companii mai mari care beneficiaza de capital din fonduri proprii pot sa profite de pe urma crizei, facand investitii anticiclice.

Pe de alta pare, o serie de fonduri de private equity mai mici sunt in dificultati, neputand deocamdata sa faca rost de capitalul necesar si nici
sa-si vanda investitiile existente cu profituri rezonabile, pentru ca, pentru moment, nu prea exista optiuni de exit. Fondurile puse la dispozitie de companiile de private equity vor scadea astfel considerabil, in primele 6 luni ale anului, atingandu-se deja un minim istoric. In acelasi timp, exiturile vor scadea pana la sfarsitul anului cu aproape 50% pentru a doua oara la rand, arata consultantii Roland Berger.

Pentru a amplifica tensiunea situatiei, bancile au devenit din ce in ce mai ezitante sa acorde finantare pentru fuziuni si achizitii. Aceasta situatie este evidenta prin prisma scaderii indicatorilor de leverage. Daca in 2007, rata indatorarii cu cu care o companie putea fi achizitionata era de 6 ori mai mare decat EBITDA-ul sau, aceasta cifra a coborat la 5 in primele 6 luni ale 2009. In plus, asteptarile sunt in continuare ca rata de indatorare la cumpararea unei companii va scadea in continuare, ceea ce inseamna ca firmele de private equity vor trebui sa contribuie ceva mai mult cu fondurile proprii.

Pe viitor, profiturile nu vor mai fi generate de datorii, ci de imbuntatatirea performantelor operationale, companiile de private equity trebuind sa-si ajusteze modelele de afaceri in conformitate cu conditiile schimbatoare de piata.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri