4 / 5

Investitorii raman conservatori

Mediul actual de piata este caracterizat prin faptul ca investitorii au devenit din ce in ce mai conservatori. "Focusul ramane pe preluari
integrale, volumul finantarilor start-up sau in vederea expansiunii afacerilor scazand considerabil", spun consultantii Roland Berger.

In 2008, reluarile integrale au constituit 70% din piata in timp ce finantarile afacerilor start-up sau de expansiune au scazut la 5% si respectiv 7%.

Pentru comparatie, in 2001, finantarile afacerilor start-up sau de expansiune acopereau 15% si respectiv 25% din total.

Pe de alta parte insa, s-a inregistrat o crestere a finantarii programele de crestere: inainte de 2006, acestea nu jucau un rol important, dar in 2007 si 2008 au ajuns la 5% si 14% din piata.

Contextul macroeconomic si evolutia burselor sunt esentiale pentru redresarea pietelor de private equity din Europa.

In 2010 sunt asteptate rate de crestere mai scazute, ceea ce face ca exiturile sa fie mai putin atractive. Multe investitii sunt gata pentru o oferta publica initiala, dar nu este inca un moment favorabil, potrivit Roland Berger.

Pe de alta parte, presiunea scaderii vanzarilor inca nu este destul de mare pentru preluari secundare, chilipirurile nefacandu-si deocamdata mult loc pe piata. In aceste conditii, restructurarea afacerilor de baza a investitiilor din portofoliu castiga din nou in importanta, cu atat mai mult cu cat se doreste obtinerea unui pret de vanzare favorabil, odata ce criza va lua sfarsit.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri