2 / 5

Cum face Imre “bani din bani”

Pe zona de imobiliare, Peter Imre nu pune foarte mult accent. El si-a dedicat doua saptamani in care si-a reorganizat businessul din real estate, separand proprietatile cu valoare de comert imobiliar de cele pe care se poate construi. Dar prefera sa faca bani din bani.

“Nu cred in pereti, fabrici, masini sau branduri, dar cred in capacitatea banilor de a face bani si a oamenilor de a face bani. Nu cred nici in modele, ci doar am avut cativa oameni in viata de la care am invatat, care m-au impresionat prin integritate si sinceritate”, explica Imre.

Investitia la Bursa este cea mai mare pasiune a sa. Pe Bursa din New York a inceput sa investeasca in 1992-1993, iar acum isi dedica cea mai parte a timpului cautand companii si facand investitii inedite.

“Multinationala prin definitie omoara cel mai mare pret pe care omul il are: capacitatea de a fi intreprinzator, creativ. Ea face o militarie fantastica, dar ineficienta. Acum, dupa ce am plecat de acolo, pot sa fiu creativ pentru mine, sa caut diamante neslefuite si aur in noroi”, explica Imre.

In afara de actiunile pe care le identifica dupa metodele clasice, investitorul are si retete proprii. Intuitie, fler sau simpla coincidenta, investitorul a avut castiguri frumoase cu actiuni selectate intr-un mod inedit.

Un exemplu in acest sens este compania Green Mountain Coffee Roasters (GMCR, listata pe Nasdaq), care produce cafeaua Kopi Luwak, cea mai rara si scumpa cafea din lume.

Imre a aflat de acest sortiment din filmul The Bucket List, a cautat compania producatoare, mizand pe potentialul ei. Astfel, in noiembrie anul trecut a cumparat de 500.000 de euro actiuni la GMCR, la pretul de 64 dolari/actiune, pretul ajungand la 80 de dolari in mai putin de o luna.

“Singurul regret a fost ca nu am investit mai mult. De obicei, cand intru pe o companie investesc un million de euro, aceasta este unitatea mea”.

Un alt exemplu este al unei companii din Islanda, care se ocupa cu cartografierea genetica, un procedeu interzis in Statele Unite ale Americii. Imre povesteste ca nu stia de criza din Islanda, asa ca a cumparat actiuni la aceasta companie, la 0,7 euro si a vandut la 4 euro. “La doua zile, toata bursa islandeza a picat si compania s-a delistat ulterior”.

Dar acestea sunt doar companii cu spectaculozitate medie, avand in portofoliu si titluri cu evolutii uluitoare. In acelasi timp, sunt si actiuni cu care spune ca nu a avut noroc. De exemplu, Apple. Nu a vrut sa cumpere la 78 de dolari, cand au urcat la 90 s-a gandit ca sunt la maxime, iar astazi actiunile sunt la valoarea de 200 de dolari/actiune.

Imre spune ca nu a avut niciodata un broker si toate investitiile pe bursa le-a facut singur.

“Vin brokerii si iti fac tot felul de cocktailuri, cu fonduri si actiuni, dar daca tu incepi sa le cauti, vei gasi tot felul de companii interesate. Dar aceasta este pasiunea mea, asa fac bani din bani”. Alte domenii in care vede potential sunt panourile solare sau vaccinurile impotriva gripei porcine.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri