3 / 4

Situatia tinerilor neangajati in cifre

Somajul in randul tinerilor este aproape dublu fata de media somajului la nivel national, ridicandu-se in vara anului trecut la 18,8%, potrivit datelor Eurostat.

"Somajul pentru tineri era mare si inainte de criza, cam 20% dintre ei nu isi gaseau locuri de munca. Va exista o anumita rigiditate a pietei muncii pe zone nerestructurate, persoanele respective nu vor avea calificarile specifice necesare pentru alte domenii. In plus, exista un nivel ridicat al somajului de lunga durata, in care sunt aproximativ 50% dintre someri", spune Catalin Pauna, economistul Bancii Mondiale la sfarsitul anului trecut.

Aproximativ 62% dintre tinerii someri cu varste intre 15 si 25 de ani isi cauta un loc de munca de jumatate de an, in timp ce alti 32% figureaza ca neangajati de peste sase luni, potrivit unei cercetari realizate luna trecuta de institutul Data Media, la solicitarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

Peste jumatate dintre respondenti sustin ca nu au mai lucrat niciodata, in timp ce 24% au fost angajati in sectorul servicii, 8% in constructii si alti 9,6% in industrie si agricultura.

Pentru acestia singura rampa de lansare o reprezinta internship-urile, sustin specialistii in resurse umane. “Anual avem aproximativ 30-40 de programe de internship, de care beneficiaza in medie 400 de studenti. Este putin comparativ cu numarul total al studentilor, insa este un inceput”, spune Cristian Hossu, business development manager al companiei de resurse umane Catalyst Solutions.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri