3 / 4

Ce s-ar schimba din punct de vedere fiscal?

Reorganizarea administrativ-teritoriala va presupune, cel mai probabil, si schimbari la nivelul structurilor de administrare fiscala, explica Luminita Ristea, partener in cadrul Nexia Romania. Astfel, s-ar putea ca pentru cele 8 mari regiuni sa existe un numar egal de administratii fiscale regionale.

Aceste administratii regionale ar urma sa coordoneze activitatea fiscala de la nivelul noilor judete, urmand sa fie pastrate si administratiile fiscale de la nivelul oraselor.

Consultantii in fiscalitate avertizeaza, insa, ca reorganizarea fiscala este greu de realizat si poate produce necorelari, dezorganizare sau intarzieri.

"Teoretic se pot produce diferite necorelari, insa momentan nu se stie care este planul reorganizarii, este doar o propunere. Insa, cand se fac astfel de comasari apar si probleme", afirma Dan Schwartz (foto), managing partner al companiei Scot & Company Consulting. El a adaugat ca o reorganizare administrativ-teritoriala si fiscala majora trebuie sa fie coordonata de un grup de experti care sa propuna solutiile cele mai bune, iar Guvernul doar sa adopte decizii.

Reorganizarea fiscala s-ar realiza relativ usor daca sistemul electronic de depunere sau de plata a datoriilor fiscale ar functiona eficient.

"Daca avem un sistem electronic eficient, atunci cred ca nu ar trebui sa existe probleme. Conteaza foarte mult partea de informatizare si nu stiu daca Ministerul Finantelor a pus la punct toate detaliile legate de sistemul electronic de depunere a declaratiilor fiscale sau de plata", explica Luminita Ristea.

Ea subliniaza ca, in mod normal, reorganizarea administrativa ar avea ca scop principal reducerea birocratiei. Insa, in Romania putem avea parte de surprize.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri