3 / 6

Zile grele pentru bancherii italieni. Pe plan local, BNR monitorizeaza situatia

Bancile italiene, dar si cele care au mari expuneri pe titlurile de stat emise de guvernul Italiei, se confrunta zilele aceastea cu puternice tensiuni. O parte din investitorii bancilor italiene si-au vandut actiunile de teama ca statul ar putea intra in incapacitate de plata, iar expunerea bancilor pe titluri de stat emise de Italia va fi afectata.

Preturile actiunilor Intesa sau UniCredit au scazut semnificativ zilele trecute, dar au reusit sa recupereze o parte din pierdere. Toti bancherii se intreba daca Italia va ajunge in situatia Greciei?

Bancile franceze au cea mai mare expunere, de circa 280 miliarde de euro, pe datoria externa a Italiei, mai mult decat dublu fata de riscul bancilor germane, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale. Circa 45% din datoriile Italiei catre banci straine trebuie incasate de institutii de credit franceze.

Zilele acestea nu sunt, in mod clar, tocmai fericite pentru bancheri.

Pe plan local, bancherii sunt mai linistiti, iar prezenta bancilor italiene in Romania este foarte redusa. Intesa Sanpaolo si Banca Italo Romena, doi jucatori de talie mica din sistemul bancar autohton, gestioneaza doar 2,2% din totalul activelor bancare.

UniCredit Tiriac Bank este detinuta in proportie de 50,5% de UniCredit Bank Austria, aceasta din urma facand parte din grupul bancar italian UniCredit. Totusi, legatura cu banca de pe plan local nu este una directa. In Romania, UniCredit se afla in topul primelor zece banci din sistem si detine aproape 6% din activele bancare.

Guvernul si Banca Nationala a Romaniei monitorizeaza atent situatia din Italia, precum si pe cea a Greciei, dar spera ca problemele Europei nu vor capata o dimensiune ingrijoratoare. Premierul Emil Boc sustine ca autoritatile de la Bucuresti au avantajul ca si-au facut inca de anul trecut „temele” pentru a asigura echilibrul bugetar si stabilitatea financiara.

Rata medie de solvabilitate a bancilor prezente pe piata din Romania se situa la peste 14% la mijlocul lui 2011.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri