2 / 5

Laurian Lungu: Sectorul privat nu poate sa isi revina de unul singur

De asemenea, Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica, considera ca sectorul privat nu este inca suficient de puternic pentru a trage economia in sus. Astfel, incetinirea economica pe care o remarcam in T2 in Europa este efectul sistarii stimulilor fiscali.

In 2008, guvernele europene mizau ca impulsurile fiscale sa suplineasca absenta investitiilor private si sa aiba un caracter temporar, de 1-2 ani.

"Ceea ce vedem acum este efectul incetarii acelor ajutoare. Cred ca sectorul privat inca nu si-a revenit. Economia nu poate sa reziste singura in acest moment fara un ajutor din partea statului, daca ne uitam la rezultatele trimestrului 2", a declarat Lungu pentru Wall-Street.ro.

Mai mult, analistul economic considera ca in prezent politica fiscala din Europa este restrictiva si descurajeaza cresterea economica. De asemenea, si politica monetara incepe sa se inaspreasca, in conditiile in care Banca Central Europeana (BCE) a crescut dobanda cheie intr-un moment in care poate ca ar fi trebuit sa lase ratele dobanzilor mai jos, pentru ca economia nu este suficient de puternica.

Politica fiscala restrictiva din UE vizeaza reducerea deficitelor bugetare la 3% din PIB sau chiar pana la 0%, in conditiile in care cererea externa este letargica, iar creditarea in sectorul bancar nu s-a reluat.

Astfel, Lungu considera ca sectorul privat nu poate sa isi revina de unul singur, in conditiile unor politici fiscale si monetarea restrictive, mai ales ca si cererea globala este relative scazuta.

"Daca ai o crestere economica anemica si ai probleme la nivel structural, cum exista in multe economii europene, trebuie ca politicile structurale sa fie abordate in primul rand pentru a putea genera crestere economica. Altfel, intri in acest cerc vicios, o politica fiscala restrictiva iti afecteaza si mai mult cresterea economica si este foarte dificil sa iesi de aici", concluzioneaza Laurian Lungu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri