4 / 5

Zoellick, Banca Mondiala: Lumea a intrat intr-o faza mai periculoasa

Seful Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a afirmat intr-un interviu acordat The Australian ca lumea a intrat intr-o "noua si mai periculoasa faza", pe fondul incertitudinilor economice legate de criza datoriilor suverane din Europa.

El a sustinut ca problemele Europei sunt mult mai serioase si greu de rezolvat decat cele ale Statelor Unite.

"In ultimele saptamani lumea s-a indreptat de la o revenire in mai multe viteze - cu pietele emergente si cateva economii ca Australia care inregistraza cresteri solide, pe de-o parte, si economiile avansate - catre o noua si mai periculoasa faza", a spus Zoellick.

Seful Bancii Mondiale i-a indemnat pe liderii europeni sa abordeze problema cronica a datoriilor cu mai multa urgenta si a criticat structurile Uniunii Europene care au facut reforma economica dificila.

"Nu mai este ca in 2008 (cand a lovit criza financiara globala)", a spus Zoellick.

Pe de alta parte, presedintele BM vede un semn pozitiv in faptul ca oamenii si-au platit datoriile si ca acum nu mai putem asista la un soc, precum in 2009. Dar, el avertizeaza ca cele mai dezvoltate state nu mai au spatiu fiscal suficient, iar politica monetara este deja suficient de relaxata.

De asemenea, seful Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a spus in Financial Times ca prioritatea ramane reducerea deficitelor, dar nu ar trebui sa fie excluse si masuri de stimulare a cresterii economice si a locurilor de munca.

"Ce avem nevoie este sa ne concetram si pe consoliderea fiscala pe termen mediu si pe sustinerea pe termen scurt a economiei si pietei muncii. Asta ar putea parea contradictoriu, dar de fapt cele doua se sprijina reciproc", a explicat Lagarde, citata de Reuters.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri