2 / 5

Vasile Puscas, fost negociator sef al Romaniei cu UE: Batalii la nivel inalt

Vasile Puscas (foto) a intrat in diplomatie la inceputul anilor ’90, ca director al Centrului Cultural Roman de la New York, SUA, pentru a demonstra ca “romanii nu sunt tampiti, chiar daca unii lideri de la Bucuresti calca in strachini”, dupa cum spunea academicianul si totodata mentorul sau David Prodan.

Intra apoi, la sfarsitul anilor ’90, in politica, pe un fond de dezamagire, dupa ce in 1997 Romania fusese oprita la “poarta” NATO, iar un an mai tarziu, refuzata sa inceapa negocierile de aderare la Uniunea Europeana (UE).

Nu si-a parasit niciodata activitatea academica - este profesor universitar doctor la Universitatea Babes-Bolyai, dar numele lui a ramas strans legat de perioada de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Puscas a fost negociator sef al Romaniei cu UE intre 2000 si 2004, intrand astfel intr-una dintre cele mai complexe activitati politico-diplomatice ale acelor vremuri, dupa cum el insusi le descrie.

Fusese “antrenat” deja in “odiseea” din 1992-1994 cand, in ciuda instabilitatii politice interne, Puscas a reusit sa negocieze pentru Romania reacordarea Clauzei natiunii celei mai favorizate (privilegii) in relatiile comerciale cu SUA.

Zece ani mai tarziu, in 2004, Puscas tocmai isi incheia mandatul de negociator sef cu UE, intr-un an electoral si dupa “negocierile la sange” privind perioadele de tranzitie, pachetul financiar si domeniul agricol. “Negocierea este o batalie extraordinara, in care partile antreneaza cele mai eficiente resurse, dar satisfactia este cand se ajunge la o solutie agreata comun”, povesteste Vasile Puscas, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

Cele mai dificile episoade de negociere din cariera sa sunt totodata si cele care l-au calificat ca fiind unul dintre cei mai experimentati negociatori din diplomatia romaneasca: Clauza natiunii celei mai favorizate si aderarea la UE. “Personal, am avut parte si de ceea ce se numeste negocieri de gherila, adica si sub presiunea timpului, dar si a contextului cu totul deosebit, la care se adauga o miza vitala si resurse mobilizate rapid, ceea ce presupune un grad de risc foarte ridicat”, spune Puscas.

Pentru el, pregatirea teoretica pentru aceasta functie a fost studierea cazurilor din istoria relatiilor internationale si a politicilor externe ale anumitor state. De la initiativele presedintelui american Woodrow Wilson (1856-1924) de dupa 1917, trecand prin perioada interbelica a stilurilor de negociere englez, francez, german si apoi american si pana la Henry Kissinger (secretar de stat in timpul presedintelui american Richard Nixon), toate acestea i-au folosit lui Puscas drept exemple in cariera sa de negociator.

“Un negociator trebuie sa fie un personaj de o complexitate deosebita, atat cultural, cat si psihologic”, spune Puscas, care mentioneaza printre calitatile necesarere calitatile de bun comunicator, stapanirea logicii si argumentarii, abilitatile de a construi o echipa eficienta si nu in ultimul rand vocatia de lider, dar si taria de caracter, impreuna cu o rezistenta la presiuni si provocari de natura fizica si psihica.

“In multe situatii, negociatorul are o viata similara sportivului de performanta care se afla intr-un cantonament sever, adica depune un efort deosebit si suporta chiar privatiuni personale”, concluzioneaza fostul negociator sef al Romaniei cu UE.

Dupa decembrie 2004, Puscas nu si-a continuat activitatea ministeriala, intrucat a considerat ca si-a incheiat mandatul de negociator al aderarii (pe 17 decembrie, Consiliul European a pecetluit decizia de finalizare a negocierilor si de semnare a Tratatului de Aderare, din aprilie 2005). “Nu regret ca nu am continuat, dar imi pare foarte rau ca Romania, dupa semnarea Tratatului de Aderare si ratificarea lui, nu a urmat politici rationale de convergenta cu politicile europene, nu a oferit cetatenilor sai beneficiile pe care acestia le asteptau de la actul aderarii la UE”, declara Vasile Puscas.

Il pomeneste pe comisarul european Gunter Verheugen, despre care spune ca a fost un negociator deosebit de riguros si deloc dispus la compromisuri, cel putin in privinta Romaniei. Subliniaza insa ca adevaratii “adversari” ai sai nu au fost cei de la Washington sai Bruxelles, ci cei de acasa. “Ca negociator sef, am avut multe si deosebit de dificile negocieri politice, sociale, de piata cu partenerii sociali autohtoni, partidele parlamentare, ONG-urile”, mentioneaza Puscas.

In prezent, prof. univ. dr. Puscas se “antreneaza” in arta negocierii cu studentii pe care ii are la Cluj-Napoca si Gorizia (Italia). Spune ca un negociator profesionist pune un accent aparte pe etapele pregatitoare ale negocierii, acestea putand ocupa pana la 90% din timpul negocierii.

“Sunt momente cand se spune ca negociatorul e singur, desi in jurul lui pot fi cei din echipa si alti colaboratori tehnici. Atat partenerii de negociere, cat si coechipierii asteapta reactia negociatorului care, nu de putine ori, poate veni din inspiratie, dar e cu atat mai buna cu cat ea este dublata de experienta”, conchide Vasile Puscas.

Citeste in slide-urile urmatoare ce spun despre profesia de negociator:

- Victor Zaharia, managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania;
- Marian Rujoiu, trainer in negociere, director al Extreme Training.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri