3 / 5

Victor Zaharia: Nu se face business fara negociere

“Orice discutie de business este o negociere. Nu se face business fara negociere”, spune Victor Zaharia (foto), managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania. Astfel, orice discutie, aparent fara miza, este un prim pas in stabilirea unei relatii de afaceri, care va presupune, la un moment dat, si o negociere.

Zaharia isi aminteste de prima sa experienta de negociere, cand a trebuit sa intermedieze vanzarea unei proprietati imobiliare. “A fost o negociere dificila pentru ca am insistat foarte mult asupra onorariului propriu si mai putin pe pretul obtinut si pe durata discutiilor. In final, am obtinut un onorariu mai redus, dar nu pentru asta am considerat aceasta tranzactie un esec, ci pentru ca nu am adus argumentele necesare in cadrul negocierilor”, explica Zaharia.

De aceea, el considera ca intr-o negociere este foarte important sa si oferi ceva, nu doar sa ceri. Un exemplu concret din afacerile cu imobiliare este sa soliciti un pret mai mic, dar sa oferi in acelasi timp plata imediata. “Daca nu se poate obtine un pret mai mic, atunci pot propune o plata in mai multe transe pe o perioada scurta de timp. Important este sa oferi ceva mereu”, subliniaza oficialul Coldwell Banker.

Pentru Zaharia, un bun negociator trebuie sa se documenteze temeinic, “sa fie proactiv, sa sa isi stabileasca inca de la inceput pasii pe care ii va urma, sa analizeze in mod constant etapele parcurse si sa aiba capacitatea de a intelege toate aspectele negocierii, de la cele emotionale la cele logice si financiare”.

Dincolo de portretul-robot al unui negociator, oficialul Coldwell Banker precizeaza ca este greu de definit un “negociator de profesie” si asta pentru ca orice om de business trebuie sa caute in permanenta sa-si perfectioneze abilitatile in acest sens.

“(El) trebuie sa isi imbunatateasca tehnicile si sa analizeze constant pasii urmati, in special pe cei din negocierile esuate, pentru ca acestea reprezinta cea mai mare resursa pentru perfectionare”, concluzioneaza Zaharia.

Citeste in slide-ul urmator opinia specialistului despre profesia de negociator: Marian Rujoiu, trainer si director la Extreme Training.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri