3 / 4

Optiuni variate pentru specializari

"Sunt doua mari tipologii de programe academice: profesionale si academice / de cercetare. Prima categorie este concentrata pe dezvoltarea unor abilitati relevante pentru insertia pe piata muncii, iar cea de-a doua pe cunostinte si abilitati necesare intr-un parcurs academic. Totusi, nu toate programele doctorale iau in calcul aceasta diferenta atunci cand admit candidati, mai ales pentru ca in multe tari nu se face aceasta distinctie la nivel de master. Deci e posibil sa fie o problema de eligibilitate pentru anumite programe de doctorat, dar in niciun caz nu e o certitudine ca asa se va intampla la toate", explica Alexandru Ghita.

Absolventii de facultate pot obtine pentru mastere in strainatate burse partiale oferite de universitati pentru a promova anumite programe, in special, pe partea de inginerie sau stiinte exacte sau pot accesa Programul Orizonturi Deschise.

De asemenea, studentii pot alege un job part-time, in situatiile in care programul de studiu, prevederile legale si piata fortei de munca le permit.

Totodata, pentru a plati taxele specializarilor, tinerii pot apela la imprumut de la banci din Romania, care pun insa la dispozitie " destul de putine linii de finantare", potrivit lui Ghita.

Cum intri la un master in Statele Unite

"In primul rand, trebuie sa fii admis la un program de master. Apoi structura costurilor sau a bugetului depinde de la program la program, respectiv durata, cost de scolarizare pe an, cost de viata in locul respectiv. In mod similar, depinde si necesarul de finantare si plaja de optiuni care iti este accesibila (daca primesti burse, ce burse, daca vrei/poti sa lucrezi in campus sau in afara, daca poti sa iei un imprumut partial/total sau nu)", spune Ghita, care recomanda celor interesati sa discute cu reprezentantii Comisiei Fulbright, prezenti la RIUF.

Unde poti urma studii de master in comunicare si comportament organizational

"In aproape orice tara din Europa. Si bineinteles SUA. In Europa e in principal o decizie de limba: pe engleza diversitatea cea mai mare e in Marea Britanie, Olanda si tarile nordice; pe germana e clar Germania; pe franceza in Franta sau in Belgia, Luxemburg. Tarifele difera de la tara la tara si de la program la program: in tarile nordice e gratis, in Franta si Germania costa cateva sute de euro pe an, in Olanda si Marea Britanie cateva mii de euro. In SUA costurile pleaca de la 10-15.000 dolari/an si merg pana pe la 60-80.000 dolari anual.


Cum obtii studii doctorale in Elvetia

"Foarte multe dintre programele doctorale ofera burse doctorale odata ce te accepta in program. Dificultatea e mai degraba in acceptarea la studii doctorale decat in obtinerea finantarii. Procesele de admitere la doctorat si costurile difera de la program la program, nu sunt la fel de standardizate ca la programele de licenta sau master. Cel mai bun sfat este sa intri direct in contact cu persoanele care coordoneaza admiterea in programele de doctorat (adesea conducatorii catedrelor sau anumitor programe de cercetare cu bugete distincte). Recomand sa incepi un program direct in tara, la universitatea de interes. Nu recomand transferul. Obligatoriu ai nevoie de un certificat de limba straina", precizeaza Ghita.

Stagii de practica

"Daca nu sunteti in cadrul unui program de studiu (licenta sau master) sansele obtinerii unui stagiu de practica sunt relativ mici. Majoritatea companiilor care sunt deschise sa primeasca oameni in stagii de practica (internships) prefera sa foloseasca programe bine puse la punct impreuna cu universitatile din arealul lor. Alternativa e gasirea unui loc de munca direct in tarile respective. A treia optiune este sa urmariti companii multinationale cu prezenta in Romania care ofera angajatilor lor (mai ales celor noi, in programe de Management Trainee) oportunitatea de a lucra in stagii de cate 3-6-9 luni in pozitii diferite in companiile din diferite tari din cadrul grupului", a mai spus Ghita.


Pentru cei interesati sa studieze in strainatate, Romanian International University Fair (RIUF), cel mai mare targ de universitati internationale din Romania, isi deschide portile pentru vizitatori in acest week-end la Bucuresti si marti, 25 octombrie la Cluj.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri