3 / 6

Reforma sistemului de sanatate

Sistemul de sanatate este un alt capitol la care Romania este deficitara, dar proiectul legii privind reforma in sanatate ar trebui elaborat pana la sfarsitul lunii iunie.

Oficialul FMI a aratat ca Romania aloca sume insuficiente pentru sanatate, ca procent din PIB, in comparatie cu media de la nivel european, dar pe de alta parte nici nu reuseste sa creasca veniturile bugetare peste 31-32% din PIB.

Lybek estimeaza ca legea reformei in sanatate ar putea fi adoptata spre sfarsitul anului 2012. El apreciaza ca sistemul romanesc de sanatate are doua mari probleme: o utilizare ineficienta a resurselor actuale si in al doilea rand resursele insuficiente.

Statul a introdus totusi o serie de masuri de reforma in acest domeniu, precum taxa claw-back sau o mai buna gestionare a medicamentelor generice.

Lybek puncteaza si cateva masuri iminente in sectorul sanitar: excluderea anumitor medicamente de la compensare, reducerea perioadei de spitalizare, introducerea coplatii si implementarea de noi sisteme IT.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri