5 / 6

Liberalizarea pietei energiei si eficientizarea utilizarii resurselor

De asemenea, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria a atras atentia si asupra ineficientelor din piata energiei, care urmeaza sa fie liberalizata treptat incepand cu acest an.

Lybek a aratat ca in Romania gazul natural este relativ ieftin in Romania, in conditiile in care avem resurse importante, dar acestea sunt folosite ineficient.

Oficialul FMI a aratat ca nu exista suficiente explorari si exploatari, iar Romania trebuie sa importe gaze foarte scumpe din Rusia, pentru a-si acoperi nevoile curente.

De asemenea, Lybek a atras atentia si asupra subventionarii ineficiente a unor industrii, precum cea a ingrasamintelor chimice, sau a gospodariilor instarite.

Vorbind despre cresterea treptata a preturilor la gaze si energie electrica, Lybek a punctat ca sunt necesare masuri de asistenta sociala, pentru a compensa impactul.

"Sunt persoane sarace in Romania, sa spunem adevarul, ele trebuie protejate impotriva acestor cresteri. Se vor identifica grupurile vulnerabile si ele vor fi protejate prin masuri de asistenta sociala, a spus Lybek.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri