2 / 6

Piete de capital: Nu asteptati inca un moment Lehman. Vinde la -5% sau diversifica investitiile

Cuvantul “panica” a revenit in vocabularul analistilor si brokerilor de pe bursa odata cu prabusirea de luni a cotatiilor. Coincidenta sau nu, ultima data cand specialistii din piata vorbisera despre panica a avut loc cu exact opt luni in urma, tot intr-un moment in care stirile despre default-ul iminent al Greciei erau la ordinea zilei.

In actualele conditii de panica este clar ca nu poti spune decat ca piata va mai scadea. Nu cred insa intr-un eveniment care sa aiba efecte de tipul Lehman. Chiar daca iesirea unei tari din zona euro ar fi o premiera, nu este sfarsitul lumii. Daca piata scade cu 15 – 20%, pe plan local avem conditii fundamentale sa recuperam repede aceste pierderi. Aici ma refer la estimarile de profit si dividende ale companiilor romanesti, care in multe cazuri arata evolutii pozitive”, spune Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza si cercetare piete de capital, din cadrul BCR.

Dragos Neacsu, directorul general si presedintele Erste Asset Management, considera ca defaultul Greciei este foarte posibil, insa chiar si in aceste conditii, impactul asupra actiunilor de pe Bursa de la Bucuresti (BVB) ar fi limitat.

“Cred ca este foarte probabil scenariul iesirii Greciei din uniunea monetara. Totusi, capitalul grecesc prezent pe BVB este aproape inexistent. Nici in zona fondurilor de investitii nu sunt implicatii prea mari; vorbim probabil de active de 20-30 milioane euro ale fondurilor grecesti distribuite in Romania, dintr-un total de peste 2 miliarde de euro – active ale fondurilor de investitii din tara”, mentioneaza Dragos Neacsu.

Bursa de la Bucuresti a scazut luni cu 4,1%. Ultima data cand in piata romaneasca a inregistrat o scadere chiar mai mare a avut loc in august 2011, dupa ce ratingul suvern al SUA a fost retrogradat.

In prezent un investitor de retail trebuie sa fie cat mai diversificat pentru ca aproape toate instrumentele financiare implica o doza buna de risc. Una dintre putinele exceptii ar putea sa fie reprezentata de instrumentele cu venit fix. Aici riscurile sunt mai mici in Romania. Pe termen scurt este destul de clar ca ponderea pe actiuni trebuie redusa, insa pe termen lung s-ar putea sa vedem exact efectul invers”, a declarat Razvan Rusu, directorul de investitii al fondurilor Certinvest.

Rares Nilas, directorul BT Securities, divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, spune ca societatea pe care o conduce a recomandat investitorilor vanzarea in cazul in care scaderile depasesc 5%.

“Noi am recomandat clientilor ordine de stop loss/take profit la +/-5% avand in vedere conditiile foarte volatile din piata. Acum este preferabil sa iti marchezi pierderea cat mai repede, nu are rost sa stai sa astepti ‘momente Lehman’ si sa ajungi sa ai pierderi de 30% sau chiar mai mari, asa cum s-a intamplat atunci. Vinzi si apoi astepti un nou punct de intrare sau clarificarea situatiei internationale”, a declarat Nilas.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri