5 / 6

Economia Romaniei nu va scapa de contagiune in cazul unui exit al Greciei

Potrivit analistului Adrian Mitroi, efectul cel mai tangibil al iesirii Greciei din zona euro asupra Romaniei va fi deficitul de crestere economica.

Este de remarcat ca estimarile de crestere economica pentru acest an au cunoscut un adevarat picaj, de la o cifra de crestere a PIB de 4% pana la un avans economic modest, de putin peste 1%. O iesire a Greciei din zona euro poate sa puna o presiune puternica pe ritmul de crestere al economiei romanesti si sa fie amenintata chiar si aceasta cifra modesta de 1%.

"Daca deficitul de crestere economica se va adanci, acest lucru va pune presiune in sensul amanarii masurilor mai substantiale de crestere economica, tinand cont ca masurile anuntate pentru a doua perioada a acestui an sunt masuri reparatorii", a spus Mitroi.

Un alt efect important al scenariului in care Grecia paraseste zona euro va fi cresterea costurilor de imprumut ale Romaniei, dar si ale economiilor mari precum Spania sau Italia.

"Odata cu iesirea greciei din zona euro vom asista la turbulente masive pe pietele financiare. Riscurile de tara vor creste inclusiv la nivelul Romaniei, finantarea va deveni mai scumpa iar economia romaneasca, implicit, va fi afectata", a declarat Mihai Iulian Caruntu, seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR.

Dupa cum mentionaza si Adrian Mitroi, cuvantul cheie acum in Europa este prima de risc fiscal pe care o cer bancile, mentionand in acelasi timp ca Europa va trece prin cea mai grea saptamana avand in vedere nececesarul de refinantare suveranana.

"Hipertensiunea dobanzilor din Spania si Italia este tratata doar monetar, dupa cum se vede. Toate aceste refinantari se vor face la dobanzi mai mari. In plus, BCE a pus piciorul pana in podea la masurile pe care le mai poate lua. Acum este timpul masurilor politice, de genul eurobond-urilor sau a mecanismului de stabilitate", a adaugat Mitroi.

De asemenea, Romania risca sa piarda si investitorii eleni, care potrivit statisticilor ONRC au investitii de 6,27 miliarde lei (1,73 miliarde euro), fiind astfel a sasea tara in functie de valoarea capitalului social subscris in societatile comerciale din Romania, dupa Olanda, Austria, Germania, Franta si Cipru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri