4 / 6

Sansele ca Grecia sa iasa din zona euro au crescut semnificativ

Dupa cum a remarcat economistul sef al ING Bank, Vlad Muscalu, destul de multi participanti la piata se asteapta ca acest exit al Greciei din zona euro sa aiba loc in acest an.

De aceeasi parere este si analistul Adrian Mitroi, care precizeaza ca analistii privati au luat in calcul acest scenariu de ceva vreme, fiind sceptici la discursurile politicienilor, care nu aveau cum sa fie decat pozitive.

"Toate bancile mari de investiti au inceput sa isi mareasca aceste probabilitati, ele fiind in general peste 50%", apreciaza Mitroi.

El crede ca Europa este acum pregatita sa accepte acest esec (iesirea Greciei din zona euro - n.r.), "pentru ca este un esec, cel putin de pilotaj economic al cuplului care a condus Europa pana recent (Nicolas Sarkozy si Angela Merkel -n.r.). Aceasta eroare de pilotaj economic a inceput odata cu primul bail-out al Greciei", acesta fiind, in opinia analistului, samanta dezintegrarii.

"Cred ca vom avea un purgatoriu al datoriei, prin care trebuie sa trecem, altfel Europa nu va dobandi competitivitatea necesara pentru a concura cu Asia", a completat Mitroi.

Dupa parerea lui, grecii si-ar dori in Europa, dar fara austeritate. "Este ca si cand i-ai spune sotiei ca veti continua sa mergeti in concediu de doua ori pe an, desi ratele la banca sunt intarziate”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri