2 / 6

Deficitul bugetar

Si la capitolul deficitului bugetului consolidat Romania a stat prost anul trecut, cu un nivel de 5,2% din PIB, in conditiile in care tratatul de la Maastricht cere statelor care vor sa adopte moneda euro sa isi limiteze deficitul la 3%.

Totusi, potrivit tintelor asumate cu Fondul Monetar International (FMI), Romania ar trebui sa se incadreze anul acesta intr-un deficit de 3% pe standarde ESA. Insa, noul Guvern nu a facut nicio declaratie pentru a reconfirma tintele asumate de fostul cabinet.

Presupunand ca vom respecta cerintele Fondului Monetar, Romania ar putea sa bifeze la sfarsitul acestui an inca un obiectiv pe drumul spre euro.

"Ponderea deficitului bugetului general consolidat al statului in PIB a depasit, incepand cu anul 2008, limita impusa prin Tratatul de la Maastricht. Recomandarile formulate in cadrul procedurii de deficit excesiv pentru Romania (declansata in anul 2009) si angajamentele asumate in cadrul acordurilor de finantare externa incheiate de Romania cu institutiile financiare internationale au fost transpuse in masuri de consolidare fiscala care au determinat reducerea, pana la sfarsitul anului 2011, a ponderii deficitului bugetului general consolidat al statului in PIB la 5,2 la suta. Aceasta evolutie contribuie la conturarea premiselor pentru inchiderea procedurii de deficit excesiv in anul 2012, in linie cu prevederile din Programul de Convergenta 2011-2014", potrivit raportului anual al bancii centrale.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri