2 / 5

2. Pe cate voci va vorbi Romania la Bruxelles?

La sfarsitul lui iunie, Traian Basescu si Victor Ponta au intrat in conflict pe locul de reprezentare a Romaniei la summitul Consiliului Europei. In cele din urma, Curtea Constitutionala a dat castig de cauza presedintelui Basescu, care a fost vocea Romaniei la Bruxelles.

Totusi, pe langa imaginea sifonata a Romaniei, intrebarea principala a ramas: pe cate voci va discuta Romania in relatia cu Uniunea Europeana?

Analistul de politica externa Adrian Cioroianu crede ca scandalurile de tipul cine va merge la Bruxelles nu vor mai exista, pentru ca s-a pronuntat CCR, iar "premierul Ponta va respecta acest lucru". Insa, el considera ca revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni nu va schimba multe lucruri, pentru ca "din pacate, la noi incordarea va continua".

"Ma astept la o disjunctie de prioritati. In Romania, prioritatea va ramane aceasta confruntare interna, pe cand in Europa, din septembrie, se vor ascuti cu siguranta discutiile de natura economica, cu privire la zona euro si eventuala iesire a Greciei din zona euro", a declarat Cioroianu, pentru Wall-Street.ro.

El a precizat ca "va fi o separare de planuri care nu ne face bine". "Noi suntem caliti cu aceste scandaluri din interior, in timp ce UE are cu totul alte prioritati", a concluzionat Cioroianu.






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri