4 / 5

Prognozele pe curs au urcat dupa criza politica

Analistii de la BCR estimeaza o evolutie relativ stabila a leului in interiorul intervalului 4,4-4,6 lei/euro, pana la sfarsitul anului, si considera ca BNR va face tot posibilul si va utiliza toate instrumentele de care dispune pentru a apara leul si in acest fel sa mentina inflatia sub 4%.

"Anuntul surprinzator de majorare a pretului gazelor naturale incepand cu septembrie a creat riscuri suplimentare legate de atingerea tintei de inflatie a bancii centrale stabilita la 3% ± 1pp in 2012", se arata in raportul BCR.

Pe de alta parte, prognoza ING este mai pesimista, dar a fost publicata inaintea revenirii destul de sustinuta a monedei nationale.

La inceputul lui august, ING Bank estima pentru finele anului un curs de schimb de 4,85 lei/euro, dar analistii bancii nu excludeau ca moneda nationala sa depaseasca temporar nivelul de 5 lei/euro.

"Viitoarele alegeri generale si o administratie care a pierdut sprijinul semnificativ (din partea populatiei – n.r.) au creat scena pentru cresterea stresului politic, dar, dupa cum arata pietele financiare, evenimentele recente au depasit toate asteptarile. Scandalurile politice au sugerat ca regulile in Romania sunt fluide si ca agenda politica o depaseste pe cea economica. Piata valutara si cea a datoriei publice, impreuna cu alte dovezi anecdotice, sugereaza ca sentimentul in prezent variaza de la o mare incertitudine la unele preocupari care indica ca perspectivele tarii devin tot mai sumbre, toate pe fundalul unei Europe aflate in starea de dezintermediere", potrivit raportului ING Bank.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri