10 / 11

Uragan in sistemul bancar: 100 de persoane investigate, doua nume GRELE implicate si o frauda de 22 mil. euro

Imaginea sistemului bancar romanesc a primit o noua lovitura, dupa ce Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a demarat o investigatie asupra a 100 de persoane cu privire la o frauda bancara de 22 milioane euro.

Este a doua cea mai mare escrocherie din sistemul bancar din Romania, dupa ce in urma cu 7 ani mai multi functionari bancari si administratori de firme au fost acuzati ca au luat ilegal peste 350 de credite de la BCR, Romanian International Bank (RIB) si Banca Romaneasca. Prejudiciul a fost estimat atunci la aproape 70 milioane euro.

Dar, spre deosebire de frauda din 2005, de aceasta data au aparut pe masa anchetatorilor doua nume importante din banking – Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD si Aurel Saramet, presedintele-director general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), dar si trei persoane din Ministerul Economiei.

Cum s-a realizat frauda
In perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au obtinut sau au incercat sa primeasca un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare, prin utilizarea unor documente falsificate.

Invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Potrivit DIICOT, activitatea infractionala era sprijinita de Aurel Saramet, Claudiu Cercel si de cei trei angajati din Ministerul Economiei – Mihai Grigoroiu, Ionut Catalin Rosu, si Andrei Atanasiu. Pe langa acestia, la frauda bancara a participat si omul de afaceri Dragos Florian Diaconescu, care, conform EVZ.ro, era creierul gruparii acuzate de DIICOT.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri