2 / 5

"Se prescrie imediat cel mai scump medicament"

Raed Arafat a facut referire si la firme care ofera acelasi aparat la preturi diferite de la un spital la altul. "Aceeasi firma ofera un aparat la un pret la un spital, iar in alta parte la jumatate. Care este logica? Diferenta nu justifica jumatate de pret. Statul are bani limitati si trebuie investiti corect".

O alta metoda de scurgere a fondurilor din sistem este prescr'+'iptia nejustificata a unor medicamente scumpe. Arafat a semnalat faptul ca, in Romania, insulina analoga, care este sintetica, adica cea mai scumpa, este prescrisa in 75% dintre cazuri. "Se prescrie imediat cel mai scump. Ar tebui sa inceapa cu insulina umana si doar la cei cu diabet zaharat 1, adica la copii, incepi cu aceasta scumpa".

Raed Arafat a mai spus ca Ministerul Sanatatii, impreuna cu experti nationali si internationali, vor intocmi un ghid pentru diabet si a explicat si cateva dintre recomandarile din raportul institutului britanic NICE. "A fost o comisie - platita de BM - de la NICE, agentie britanica care pune standarde, recomandari". Una dintre situatiile semnalate in raport, vizeaza un medicament care initial a fost compensat pentru o terapie, iar ulterior pentru alte doua, fara a se fi dovedit eficacitatea si pentru ultimele doua afectiuni, ba mai mult, intr-o anumita boala s-a dovedit ca poate fi daunator. "Luam un alt medicament care are o indicatie in prospect si pentru asta trebuie compensat numai pentru asta. Si s-au creat alte doua recomandari. Unul nu are impact, dar platesti mult, unul este chiar daunator, are reactii adverse. Medicamentul care, in mod normal, se da la bolnavi dializati, s-a adaugat la hepatita, nu prea are efect, iar a treia, intr-un anumit tip de cancer, unde s-a aratat chiar daunator".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri