4 / 5

Cum va decurge noul sistem de achizitii?

"Cu o sapamana inainte de ofertare, faci o prima discutie cu firmele interesate care au discutii pe caietelor de sarcini. Daca firmele au dreptate in ceea ce sesizeaza, rezolvi contestatia reala inainte sa vina oferta. Apoi, in etapa a doua, vin ofertele, verifici eligibilitatea firmelor, daca sunt eligibile, le bagi pe electronic. Ei se pot bate de pret pana la un anumit moment, asta nu mai este sub controlul ministerului. Aceasta inseamna procedura, monitorizare, control", a adaugat Raed Arafat.

Raed Arafat a mai spus ca aceste schimbari vizeaza normalitate in Romania, precizand ca pentru acest proiect au lucrat in echipa Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor. "O achizitie centralizata pe cantitati mari si pe durata mai lunga va obliga firmele sa vina pe preturi mai mici. Va fi o competitie mult mai mare si mai serioasa intre companii", a adaugat ministrul.

El a mai spus ca o licitatie care a produs efecte foarte bune pe termen lung este cea pentru ambulante. Ministrul a precizat ca, in prezent, pretul pe ambulanta este de 15-20 de ori mai mic decat in 2007 tocmai pentru ca achizitia se face centralizat pe termen lung.

Ministrul a mai aratat ca oamenii trebuie sa aiba curajul sa sesizeze nereguli, coruptie sau frauda in sistemul de sanatate. "Aceste probleme cred ca au fost recunoscute si vazute de-a lungul anilor, dar trebuie ca oamenii sa aiba curajul sa sune si sa vina cu cifre pe hartie, cu dovezi, adica date concrete", a precizat Raed Arafat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri