2 / 5

Politica fiscala

USL propune reducerea treptata in urmatorii ani a CAS-ului datorat de angajator cu 5 puncte procentuale.

„Cand incepi sa guvernezi iei taxele asa cum sunt si incep sa modelezi. CAS-ul poate fi scazut cu conditia sa faci forta de munca mai atractiva pentru companiile care doresc sa investeasca in Romania”, a declarat Octavian Marin, membru al organizatiei Reteaua Politica.

De asemena, dupa 4 ani de mandat al guvernului USL, alianta vrea revenirea TVA la nivelul de 19%.

Probabil cea mai important masura fiscala care ar urma sa fie adoptata de USL este introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati de 8%, 12% si 16%, cu pastrarea plafonului de 16%.

Liderul USL, Victor Ponta, a mentionat ca sistemul de impozitare diferentiata ar putea sa nu fie introdus incepand cu anul viitor, prioritatile urmand sa fie stabilite in raport cu resursele bugetare.

El spunea ca majoritatea angajatilor vor fi impozitati tot cu 16%, deoarece o scadere pentru toti a cotei de impozitare ar genera o lipsa de incasari de 11 miliarde lei.

De altfel, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) recomanda mentinerea cotei unice in urmatorii ani, deoarece intrucat Romania este intr-un “concurs de frumusete” in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine.

„Din partea mediului de afaceri nu veti vedea solicitari de reducere a fiscalitatii in prezent, deoarece ne dam seama ca este o perioada grea, o intelegem si vrem sa lucram cu guvernul la imbunatatirea colectarii. Intre romanii care isi platesc taxele si cei care fac evaziune exista o competitie neloiala”, a explicat Sorin Mindrutescu, presedintele AmCham.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri