3 / 8

Fonduri structurale

De la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune nerambursabile de aproximativ 10%, Romana trebuie sa ajunga, pana la sfarsitul lui 2015, in intervalul 50%-80% bani europeni utilizati si returnati de Comisia Europeana, potrivit programului de guvernare.
Obiectivul major al Romaniei este obtinerea, la viitoarele negocieri, a unor alocari financiare pentru politica de coeziune superioare celor acordate pentru perioada actuala.

Pentru indeplinirea obiectivelor propuse, USL spune ca va folosi o pondere cat mai mare din fondurile existente pana la sfarsitul lui 2015.
In acest sens, pentru alocarea actuala, Guvernul va incerca sa eficientizeze administrarea banilor europeni, prin crearea unui minister al fondurilor europene care isi va asuma functia de Autoritate de Management unica.

In programul de guvernare al USL se mai prevede si:

- Lansarea rapida a unor proiecte majore suplimentare (in mod special infrastructura de transport si mediu) si a caror implementate sa inceapa in perioada curenta (pana in 2015).

- Modificarea OUG nr. 64/2009 privind gestionarea financiara a instrumentelor structurale si utilizarea acestora pentru obiectivul convergenta, in vederea modificarii principiului de stabilire a calcului ratei de supracontractare (ceea ce va permite contractarea suplimentara de proiecte finantate, urmand ca sumele sa fie acoperite ulterior din realocarea de fonduri sau din utilizarea economiilor inregistrate in procesul de implementare).

- Includerea ONG-urilor ca beneficiari eligibili pentru accesarea garantiilor de stat oferite prin acest program de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii;

- Extinderea domeniilor de aplicabilitate, prin introducerea masurilor de eficienta energetica.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri