10 / 11

Vom incheia un nou acord cu Fondul?

In ultima perioada, discutia cu privire la oportunitatea incheierii unui nou acord cu Fondul Monetar International a prins contur, in conditiile in care Romania si-a respectat tintele care vizau stabilitatea macro-financiara, fiind considerata un elev model al FMI.

Romania are in derulare un acord de tip preventiv si exista posibilitatea, daca acesta va fi incheiat cu succes, sa fie incheiat un alt acord, dupa modelul polonez.

Dupa cum a afirma vicepresedintele BEI, Mihai Tanasescu, in vara anului trecut, viitorul acord cu FMI poate fi unul dupa modelul polonez, linie de credit permanenta la dispozitia tarii, astfel ca vizitele delegatiei Fondului ar urma sa fie facute o data la sase luni, nu la trei luni, iar tintele vor fi definite diferit.

Totusi, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat recent ca Romania trebuie sa inchida inainte de toate pozitiv acordul in derulare, ceea ce va oferi un cadru de buna conlucrare pentru intreg anul 2013.

"Deocamdata trebuie sa-l terminam pe acesta. Si terminarea lui, discutarea acestui acord in luna ianuarie a acestui an si cu perspectiva de incheiere, probabil pozitiva, a acestui acord candva in prima jumatate, cred ca ofera un cadru suficient de bun de conlucrare pentru intreg anul 2013. Legat de un nou acord deocamdata nu pot sa ma exprim si nu este uzual sa vorbim despre un nou acord inainte de terminarea negocierilor. Asa ca, va rugam cu delicatete sa aveti ceva rabdare inca cateva saptamani", a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intrebat cum vede un nou acord cu FMI.

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a declarat la votul de investitura a Guvernului, in plenul Parlamentului, ca Guvernul este hotarat sa incheie un nou acord preventiv cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala deoarece UE este in plina furtuna economica, precizand ca nu toate propunerile formulate de aceste institutii sunt mereu perfecte, dar ca un astfel de acord este important.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri