3 / 11

Deficitul bugetar va fi tinut sub control

2014 ar trebui sa fie inca un an de macrostabilitate pentru Romania, in contextul in care tinta oficiala convenita cu FMI este de 2,2% pe cash, dar exista totusi riscuri ca, din cauza celor doua runde de alegeri (europarlamentare si prezidentiale), sa apara si derapaje.


FMI ar trebui insa sa tina sub control eventualele excese din partea Guvernului, iar anul incepe chiar cu o vizita a Fondului pentru a gasi solutii de compensare a veniturilor pierdute ca urmare a amanarii accizei la carburanti.


"Pentru a asigura atingerea tintei de deficit bugetar de 2,2% din PIB, va fi necesara adoptarea unor masuri care sa compenseze veniturile pierdute in urma amanarii cu trei luni a majorarii accizei la carburanti. Autoritatile au cerut discutarea unor astfel de masuri in luna ianuarie cu echipa FMI, fiind vizata combinarea primelor doua evaluari ale programului economic sustinut prin acordul stand-by. O misiune FMI a planificat o vizita la Bucuresti in luna ianuarie", potrivit unei declaratii de presa transmisa luni de reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.


Tot la un deficit bugetar similar se asteapta si economistul sef al ING pentru acest an, 2,3% din PIB, dar in ceea ce priveste deficitul pe ESA are "unele dubii ca lucrurile vor arata la fel de bine ca cifrele pe cash".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri