4 / 5

Incetineste economia Romaniei, dar rezistam mai bine decat vecinii

Economia Romaniei va rezista la socurile cauzate de un eventual Brexit mai bine decat cele mai multe tari din Europa Centrala si de Est, insa chiar si asa impactul negativ va fi unul semnificativ, cresterea economiei Romaniei urmand sa incetineasca cu 0,5 puncte procentuale in urmatorii ani.


"In cazul unui Brexit, consideram ca Romania va rezista la socuri mai bine decat majoritatea celorlalte tari din ECE. (…) Estimam ca impactul net asupra Romaniei in urmatorii ani va fi o reducere a PIB-ului de aproximativ 0,5 puncte procentuale", potrivit unei analize UniCredit.


Pe termen scurt, aversiunea la risc va fi probabil limitata la o depreciere a leului, in timp ce pe termen mediu Romania si UE vor reusi, probabil, sa-si diversifice pietele de export.

Exporturile Romaniei catre Marea Britanie 2,4 miliarde euro


Impactul direct asupra comertului romanesc ar fi redus. Exporturile catre Marea Britanie au insumat 2,4 miliarde de euro in 2015, reprezentand 4% din totalul exporturilor Romaniei. Dintre acestea, masinile si uneltele au reprezentat 29,2% din totalul exporturilor iar autoturismele 16,2%. Romania a importat in valoare de 1,6 miliarde euro din Marea Britanie (2% din total importuri).


Impactul indirect este mai greu de cuantificat si ar putea fi mult mai semnificativ. Asa cum este cazul in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, Romania are legaturi comerciale intense cu marile economii ale UE, in special Germania. Cele mai mari piete de export pentru Romania sunt: Germania (20%), Italia (12%), Franta (7%) si Ungaria (5%).


Deoarece Marea Britanie importa 54% din bunurile sale din UE, impactul indirect al unui Brexit asupra exporturilor romanesti ar putea fi semnificativ. Cu toate acestea, avand in vedere perioada prelungita in decursul careia Marea Britanie va ramane in UE chiar si in cazul unui vot pentru Brexit, consideram ca Uniunea va fi in masura sa-si diversifice pietele de export, in scopul de a minimiza impactul asupra relatiilor comerciale, potrivit raportului UniCredit.


Sursa foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri