3 / 26

Startul pensiilor private

In numai patru luni, mai mult de trei milioane de salariati din Romania ar trebui sa-si faca o pensie privata. Pentru semnaturile acestora, 18 fonduri autorizate se lupta pe una din cele mai competitive piete financiare din Romania.

Supranumita si afacerea secolului, pensiile private obligatorii au atras peste 2,5 milioane de salariati sub 45 de ani dupa primele doua luni si jumatate de la inceputul campaniei de strangere a adeziunilor.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Conform legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri