7 / 8

Unit-linked - Randamentele vor creste odata cu revenirea pietei de capital

Chiar daca asigurarile de viata reprezinta una dintre cele mai bune alternative de investitii pe termen lung, pot miza pe un tip de produse mai complex: asigurarile unit-linked.

Totusi, fondurile de investitii atasate asigurarilor de viata unit-linked au inregistrat un declin in primele luni ale acestui an.

“Conform evolutiilor pietei de capital, in acest an programele de investitii care au avut actiuni in portofoliu au marcat o descrestere la nivelul pretului unit-ului, in vreme ce portofoliile care contin exclusiv investitii in obligatiuni si instrumente ale pietei monetare s-au revigorat prin cresterea la nivelul acestei piete a dobanzilor”, ne-a spus Shah Rouf, directorul general al Aviva Grup Romania.

Cu toate acestea, evolutia descendenta a portofoliilor care cuprind actiuni este in masura sa ofere detinatorilor unor astfel de politie achizitia unui numar mai mare de unit-uri la aceeasi valoare de plata a primei.

Shah Rouf estimeaza pentru a doua parte a anului o revigorare a pietei de capital si implicit a programelor de investitii care contin actiuni, iar dobanzile probabil vor cunoaste o stabilizare la nivelul actual pe masura ce presiunile inflationiste se vor reduce.

Randamentul posibil obtinut in 2008 dintr-o investitie intr-o asigurare de tip unit linked difera foarte mult de schema investitionala aleasa. Acesta ar putea fi cuprins intre 5% pe an pentru schemele cu risc mic (plasamente in depozite bancare, obligatiuni si titluri de stat) si 30% pentru schemele cu risc ridicat (actiuni bursiere ponderate cu obligatiuni) pentru titlurile in lei.

In cazul Aviva, durata minima prevazuta in contract este de cel putin 5 ani, insa nu trebuie inteles ca fix dupa acest interval o polita united linked va aduce castigul scontat. “Este mai bine sa privim acest tip de investitie pe un termen mai lung, fie si pentru faptul ca ii este atasata o asigurare. Acest lucru genereaza niste costuri care se adauga la conditiile variabile ale pietei financiare, fiind necesar termene mai mari pentru un profit bun”, spune Shah Rouf.

La produsele cu componenta de investitie ponderea investitiei din prima de asigurare depinde de mai multi factori: nivelul sumei asigurate pentru care s-a optat, atasarea si numarul clauzelor aditionale atasate, de aceea nu exista un raspuns standard care poate fi exprimat procentual. Situatia se particularizeaza pentru fiecare caz in parte.

In primul trimestru al anului 2008, moneda cu cel mai mare randament a fost dolarul, potrivit Aviva. In privinta programelor de investitii unit linked 2/3 dinre acestea sunt in moneda nationala (RON) si 1/3 in alte valute (EUR si USD).

Ce sunt asigurarile unit-linked? Mai multe companii de pe piata romaneasca incearca sa-si atraga clientii folosind urmatorul mecanism: acestea incearca sa explice clientilor ca este mai profitabil sa investeasca in produse de genul asigurari de viata cu prima unica decat sa tina aceiasi bani in banca, pentru ca ar putea castiga mai mult cu astfel de polite si, in plus, beneficiaza de asigurarea de viata.

In esenta, produsele analizate de noi sunt “asigurari de viata cu componenta investitionala”. Astfel, un procent din prima platita de persoana asigurata este destinata acoperirii riscului asigurat, restul sumei de bani fiind investiti in unitati de fond (de aici si numele – unit-uri). In prima instanta, avantajul principal este reprezentat de faptul ca riscul investitiei apartine asiguratului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri